Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

«Παράθυρο» για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από τον Ντάισελμπλουμ- «Είναι μη βιώσιμο»


Στο ελληνικό ζήτημα, το ελληνικό χρέος και την τήρηση των προαπαιτούμενων μέτρων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ολλανδική εφημερίδα, «De Volkskrant», με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού. Η συνέντευξη έχει τίτλο «η Λαγκάρντ πρέπει να επανεκλεγεί».
Παράλληλα ο  εξέφρασε τη στήριξή του στην επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο πηδάλιο του ΔΝΤ.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι πρόκειται για μια «βήμα προς βήμα» διαδικασία.
«Προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα», αναφέρει. Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα “φυσιολογικό” κι ένα “ζοφερό”.
Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα”, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος. “Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις”, καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των προαπαιτούμενων – Το αγκάθι με όνομα… Νικολόπουλος
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω νέων κυβερνητικών τριγμών μετά την απόφαση του Νίκου Νικολόπουλου να κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αύριο στις 09:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων σε πλήρη σύνθεση έτσι ώστε το μεσημέρι της Τρίτης να συνεδριάσουν από κοινού οι τρεις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο. Ακολούθως, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, σε μία από τις οποίες θα γίνει ακρόαση των κοινωνικών φορέων.
Το βράδυ της Τετάρτη θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών και το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη, θα ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Την Πέμπτη θα γίνει μία συνεδρίαση, η οποία θα διαρκέσει ως αργά το βράδυ. Την Παρασκευή η Ολομέλεια θα συνεδριάσει ολόκληρη τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
«Δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο», είπε ο Ν. Βούτσης.
Παράλληλα την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια.
Με 154 βουλευτές κινδυνεύει να μείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου να ανακοινώσει την πρόθεσή του για αυτόνομη κάθοδο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, όποτε και να πραγματοποιηθούν.
Ο κ. Νικολόπουλος θα καταθέσει πρόταση για την αυτόνομη κάθοδο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, στην εθνική συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως προαναγγελία αποχώρησης και από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύει να μείνει με 154 βουλευτές, πριν καν πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Πάντως ο κ. Νικολόπουλος έχει δηλώσει πως η απόφασή του δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *