Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αφού ενημερώθηκαν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν την Παρασκευή και αφού πρώτα μελετήσουν την ποσοτικοποίηση των αλλαγών.
Το «πράσινο φως» του «κουαρτέτο» αναμένει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για καταβολή εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, αλλά και για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών.
Το «κουαρτέτο» επιφυλάχθηκε να απαντήσει έως την Παρασκευή καθώς θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν τα ποσά που απαιτούνται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά (αφού μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει πάει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αφού πρώτα έχει εγκριθεί από την τετράδα των δανειστών μας) και να μην έχουν δοθεί απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, που τελικά θα καθορίσουν και τη φύση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλείται να εξεύρει την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό μέσα από τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου και να συγκεκριμενοποιήσει την κατεύθυνση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα μέτρα που θα κρατήσει από το πόρισμα των «σοφών» η κυβέρνηση και θα τα εντάξει στην πρόταση είναι:
■ Θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για τις εισφορές και τις παροχές που θα δίνει το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι από 1.1.2016 θα ισχύσουν στο σύνολο των ασφαλισμένων ίδια ποσά ασφαλιστικών εισφορών αλλά και ίδια επίπεδα παροχών. Το ζητούμενο βέβαια είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης. Δεδομένο θεωρείται εξάλλου ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης θα ποικίλλουν ανάλογα με το εισόδημα των ασφαλισμένων (μεγαλύτερα εισοδήματα θα έχουν μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης).
■ Διαχωρισμός της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική. Εκπεφρασμένη επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης να κυμαίνεται στα 390 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Εκ παραλλήλου εντός της εθνικής σύνταξης θα ενσωματωθεί και το ΕΚΑΣ. Επίσης η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση της επιτροπής για το ασφαλιστικό να χορηγείται η εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια.
■ Κατάργηση ουσιαστικά της επικουρικής σύνταξης, η οποία θα ενσωματωθεί στην ανταποδοτική. Τα ποσά που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι για τις επικουρικές συντάξεις τους θα ενσωματωθούν στις ατομικές τους μερίδες ως συνεισφορά στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Εκείνο που τίθεται σε αμφισβήτηση είναι αν τελικά θα υπάρξουν τρία Ταμεία (αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών) ή θα επιλεγεί η λύση της συγχώνευσης των 13 φορέων σε ένα Ταμείο (ΙΚΑ).
Ενιαίοι κανόνες
Επίσης, σε συζήτηση τίθεται και το αν οι ενιαίοι κανόνες θα ισχύσουν μόνο για τους ασφαλισμένους ή θα επεκταθεί (τουλάχιστον άμεσα) το μέτρο και στους νυν συνταξιούχους. Ηδη έχει αρχίσει να υπάρχει συζήτηση για το εάν μπορεί σε τόσο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο να ανακαθοριστούν περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξευρεθούν 741 εκατομμύρια ευρώ για το 2016 (ώστε να μειωθεί η συνεισφορά του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα) και η μόνη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται είναι αυτή της μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου