γράφει ο Σωτήρης Μανιάτης
Σήμερα αναμένεται η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το περιβόητο νομοσχέδιο που αφορά την αδειοδότηση περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να περάσει και να συζητηθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη των αδειών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας (σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν τα περιφερειακής) να δημοσιευθεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα και να μη χρειαστεί να προχωρήσει σε έκδοση απόφασης για νέα παράταση των –εδώ και μια 25ετία– προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.
Εδώ βέβαια υπάρχουν παρανοήσεις, καθώς οι συγκεκριμένες άδειες (που ουσιαστικά δεν εκδόθηκαν ποτέ κανονικά) αφορούσαν κυρίως τις συχνότητες, έργο που έχει ανατεθεί στην Digea.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν χρειαστεί απόφαση για παράταση, αυτή δεν θα ξεπερνά το εξάμηνο.
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη: για συγκεκριμένο αριθμό αδειών (τα περί τεσσάρων ή πέντε που είδαν το φως της δημοσιότητας διαψεύδονται) ούτε και για ελάχιστο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας.
Αυτό θα υπάρχει στη σχετική προκήρυξη για την οποία θα γνωμοδοτήσει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα έχει την ευθύνη του διαγωνισμού.
Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διορθωθεί και η σημερινή «λειψή» στελέχωσή του. Οπως λέγεται, προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ήδη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προβλέπεται από το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο που φθάνει τα:
► 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού-ενημερωτικού περιεχομένου,
► 5.000.000 ευρώ για θεματικού-ενημερωτικού περιεχομένου
► και 2.000.000 για μη ενημερωτικού περιεχομένου.
Η διάρκεια θα είναι μια 10ετία και η καταβολή του ποσού θα γίνεται άμεσα.
Δεν φαίνεται δηλαδή να έχει αλλάξει κάτι από το σχέδιο που είχε τεθεί το καλοκαίρι σε διαβούλευση.
Προβλήματα όμως αναμένεται να υπάρξουν με σημερινούς μετόχους καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς θα ζητείται όχι μόνο φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα.
Και όπως γράφαμε στην «Εφ.Συν.» το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πολλοί εξ αυτών έχουν εξαιρετικά υψηλό τραπεζικό δανεισμό.
Βελτιώσεις υπάρχουν σχετικά με το προσωπικό και τις συμβάσεις, που ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι αορίστου χρόνου.
Οι αριθμοί του προσωπικού πάντως παραμένουν οι ίδιοι με το αρχικό σχέδιο:
❖ 400 άτομα για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού-γενικού περιεχομένου,
❖ 200 για ενημερωτικού-θεματικού,
❖ 50 για μη ενημερωτικούς και 20 για περιφερειακούς.
Προβλέπεται και η ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., με μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ, η οποία θα είναι πάροχος δικτύου.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου