Η δήλωση προθέσεων του νέου προέδρου της ΝΔ να απευθυνθεί στο κέντρο έχει ήδη προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ (ενδεικτική η διαγραφή του βουλευτή Λ. Γρηγοράκου) και στο Ποτάμι.
Οι ηγεσίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου προσπαθούν να ανακόψουν διαρροές και επαναχαράσσουν την στρατηγική τους. Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει ένα ανοιχτό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χωρίς προϋποθέσεις ελέγχου του από το ΠΑΣΟΚ ώστε να πιεστεί να συμμετάσχει και το Ποτάμι με προοπτική την εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Ιούνιο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μάλλον απίθανο να αποδεχθεί την πρόταση, αφού η βασική του θέση είναι ότι δεν τον συνδέει τίποτα με την Φώφη Γεννηματά που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού σχεδιάζει μια δική του πρωτοβουλία διεύρυνσης προσπαθώντας να προσελκύσει προσωπικότητες με μεταρρυθμιστικό προφίλ.
Αργότερα και αν…
Όλα αυτά αποτελούν μάλλον αμυντικές-προληπτικές κινήσεις ενόψει ανοιγμάτων της ηγεσίας της ΝΔ που ακόμη αργούν, αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν, όπως τα φαντάζονται οι ενδιαφερόμενοι να μετακινηθούν προς τα δεξιά.
Στην πορεία -ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο- προφανώς και θα επιχειρηθεί ανανέωση αφού το χλιαρό χειροκρότημα των βουλευτών στην πρώτη ομιλία του νέου προέδρου ενώπιόν τους δείχνει ότι έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να ελέγξει πλήρως την κατάσταση.
Η πολυδιαφημισμένη διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο, όπως όλα δείχνουν, αργεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα προσκλητήριο σε στελέχη του ενδιάμεσου χώρου για να συστρατευθούν, ενώ στο εσωτερικό της ΝΔ συζητείται με ενόχληση η προθυμία που εκφράζεται, επίσημα ή ανεπίσημα, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και ανένταχτους της κεντροαριστεράς, να προσχωρήσουν στο δικό τους κόμμα ελπίζοντας σε μια εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.
Το πιθανότερο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα μοιράσει ρόλους και θέσεις εκτός κομματικών τειχών, αλλά θα καλλιεργεί την προσδοκία ότι υπάρχει χώρος για πολλούς κεντρώους ώστε να συντηρεί το ρεύμα προς την παράταξή του.
Όξυνση για τον εκλογικό νόμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα του ζήτησε να στηρίξει την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς αναλογικότερη κατεύθυνση. Ο κ. Κουτσούμπας αρνήθηκε κάθε συναίνεση δηλώνοντας πως μόνο απλή αναλογική αποδέχεται να υποστηρίξει. Η συζήτηση που άνοιξε ο πρωθυπουργός, πάντως, δείχνει πως υπάρχει πρόθεση για άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο θα μειώνεται κατά το ήμισυ το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, θα σπάνε οι μεγάλες περιφέρειες και θα διατηρείται το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο 3%.
Η ΝΔ, το πιθανότερο, θα διαφωνήσει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτό κάνει ακόμη σημαντικότερη τη στάση που θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν λόγους να θέλουν ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, σε συνθήκες όξυνσης της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα, οι βουλευτές αυτών των κομμάτων θα σκεφτούν πολύ πιο σύνθετα και δεν θα εξετάσουν απλώς αν συμφωνούν με τη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά επίσης σε ποια όχθη του διπολισμού στέκονται - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου