Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια συμφωνία κορυφής για την υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τους συνομιλητές του στη Νέα Δημοκρατία τις προηγούμενες μέρες ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ακόμη και αν υπάρχουν κίνδυνοι διάρρηξης της συνοχής των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα καταθέσει δική του πρόταση προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν αποκλείει την υπερψήφιση κάποιων άρθρων (όπως αυτό που αφορά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων) αλλά η κεντρική του θέση είναι ότι η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και τα μέτρα που προωθούνται οφείλονται κυρίως στην καταστροφική -όπως τη χαρακτηρίζουν- διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και στην ύφεση στην οποία επέστρεψε η οικονομία, σύμφωνα με το αφήγημα που έχει συνθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και κατά το οποίο όλα πήγαιναν καλά μέχρι που κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συντηρητικά και ενωτικά
Στο επιτελείο του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισιοδοξούν ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν ότι η ΝΔ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι διεκδίκησης της εξουσίας και ότι αυτό θα δώσει μεγάλα περιθώρια στον Κυρ. Μητσοτάκη να φτιάξει το ηγετικό του προφίλ.
Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν ότι ανακατεύει την τράπουλα στο εσωτερικό του κόμματός του δίνοντας έμφαση στην τήρηση ισορροπιών. Η επιλογή του ακραιφνούς καραμανλικού Γ. Κουμουτσάκου ως εκπροσώπου της ΝΔ είναι η πλέον χαρακτηριστική επιλογή συμφιλίωσης με τον κεντρικό μηχανισμό του κόμματος, ο Αδ. Γεωργιάδης προβάλλεται ήδη ως το ισχυρότερο πρόσωπο της ΚΟ, ενώ στη νέα ηγετική ομάδα που ανακοινώθηκε δεν περιλαμβάνεται κανένα νέο πρόσωπο παρά την προεκλογική εξαγγελία “όλα από την αρχή”.
Οπως όλα δείχνουν, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ βιάζεται να διεκδικήσει την εξουσία και δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες θα έθετε σε δεύτερη μοίρα το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Επικίνδυνη βραδύτητα
Η καθυστέρηση των πιστωτών δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου όπου διαπιστώνουν ότι παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες και το πολιτικό κόστος που αυτές συνεπάγονται οι εταίροι δεν βιάζονται και δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται το βάθος της κοινωνικής ανησυχίας και το βαρύ κλίμα που δημιουργεί η διαρκής αναβολή των μεγάλων αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα.
Είναι σαφές πως όσο καθυστερεί η ψήφιση του ασφαλιστικού τόσο θα εντείνονται οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες, επομένως τόσο περισσότερο θα πιέζονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης σε μια συγκυρία στην οποία η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση δεν δείχνει διάθεση συναίνεσης.
Εκεί που “κολλάει” η διαπραγμάτευση είναι τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για την τριετία 2016-2018 και τα οποία τα εκτιμούν γύρω στα 3 δισ ευρώ. Πιέζουν και για τη συγκρότηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, όπως επίσης για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά το κομβικό στοιχείο είναι το περιεχόμενο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός (21-22 Ιανουαρίου) και ιδίως με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου