Τρεις μόλις ημέρες μετά την αποσφράγιση από το ΤΑΙΠΕΔ της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς της Cosco για την απόκτηση του πλειοψηφικού (67%) μετοχικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και νέα εμπόδια παρουσιάζονται στη διαδικασία της πώλησης του Οργανισμού.
Σήμερα (Πέμπτη), 11 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ (μειοψήφησε το ΤΑΙΠΕΔ και απείχε από την ψηφοφορία ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Κούβαρης) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αποφάσισαν ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ.
Μια απόφαση που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία της πώλησης, αφού τα 11 μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ ζητούν να συνεχιστεί η διαβούλευση και εξουσιοδοτούν τον πρόεδρο του Οργανισμού να διευρύνει την επιτροπή που συστάθηκε το 2014 επί προεδρίας Γιώργου Ανωμερίτη, προκειμένου να κινήσουν τη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με βάση το άρθρο 15 της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης.
Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την επιστολή-παρέμβαση που έστειλε στο Δ.Σ. ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης στις 10/10/2014, εκδόθηκε ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας (Γ. Χαρδούβελη και Μ. Βαρβιτσιώτη) βάσει της οποίας ορίστηκε ομάδα εργασίας από 5 μέλη (ΥΝΑ, ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ) χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΟΛΠ.
Ύστερα από έναν κύκλο συζητήσεων ο ΟΛΠ όρισε στις 15/10/2014 δική του ομάδα εργασίας από τρία διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού η οποία ουδέποτε διαπραγματεύθηκε το κείμενο της σύμβασης. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της προκήρυξης εθνικών εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 καμία πρόοδος δεν υπήρξε, οι δε «ομάδες» και η «επιτροπή» αυτοδιαλύθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και φυσικά ουδέποτε έγινε καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ.
Ο Γ. Ανωμερίτης υποστηρίζει επίσης στην επιστολή του ότι το ΤΑΙΠΕΔ επέδωσε στον ΟΛΠ ένα κείμενο με τίτλο «Σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε.» στο οποίο καταγράφεται ότι αποτελεί αποτέλεσμα «καλόπιστων διαπραγματεύσεων» μεταξύ ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, όταν ουδεμία διαπραγμάτευση υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά τη χθεσινή απόφαση όμως που έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει πλέον να ξεκινήσει η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης του άρθρου 15 της ισχύουσας Σύμβασης Παραχώρησης που έχει κυρωθεί με το νόμο 3654(ΦΕΚ Α 57/3-4-2008) και προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Άρθρο 15 Αναδιαπραγμάτευση
15.1 Οι όροι της παρούσας είναι δυνατόν να τύχουν αναδιαπραγμάτευσης ολικά ή μερικά, είτε στις περιπτώσεις που απαιτείται πρόσθετο αντάλλαγμα, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, είτε σε περίπτωση ουσιώδους μεταβολής των συνθηκών (…). Συμφωνείται ότι στις περιστάσεις που συνιστούν ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών θα περιλαμβάνονται επίσης:
(…)
(iii) οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ κάτω του ορίου του 51%
15.2 Καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη θα δύναται να έχει την πρωτοβουλία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, γνωστοποιώντας εγγράφως προς τον αντισυμβαλλόμενο τα προτεινόμενα ζητήματα προς αναδιαπραγμάτευση και τις περιστάσεις που κατά την άποψή του δικαιολογούν την αναδιαπραγμάτευση. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα υποχρεούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις ενός μηνός από την κοινοποίησή του ως άνω εγγράφου και θα επιχειρούν με καλόπιστες διαβουλεύσεις να διευθετήσουν με αναδιαπραγμάτευση ή συμβιβασμό τα αμφισβητούμενα ζητήματα. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, η συμφωνία αυτή θα καταγράφεται σε Πρόσθετη Πράξη, η οποία θα τροποποιεί στην προβλεπόμενη έκτασης τους όρους της παρούσας Σύμβασης (…)
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ήταν συνέχεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν μετά το ξαφνικό τηλεφώνημα για βόμβα που αποδείχθηκε όμως φάρσα. Στη συνεδρίαση δεν ψήφισε ο πρόεδρος του ΟΛΠ αν και συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ διαφώνησε με την απόφαση των υπόλοιπων μελών, ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα έχει τηρηθεί η απόλυτη νομιμότητα σε όλες τις διαδικασίες.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις άγνωστο παραμένει εάν η Cosco προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε κατάθεση νέας βελτιωτικής προσφοράς -όπως της έχει ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ- ή θα θελήσει να λάβει στα χέρια της το τελικό κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου