Του Βίκτορα Νέτα
Πολιτικό μάθημα με την παρουσίαση συγκεκριμένου μεγαλόπνοου προγράμματος έργων οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς ήταν η συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, που του πήρε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος και μεταδόθηκε στις 28-12-2015 από την ΕΡΤ1.
Μέσα σε λίγα χρόνια ο φωτισμένος ιεράρχης πέτυχε με συντονισμένες προσπάθειες ένα θαύμα ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν, σε μια χώρα αναπτυξιακά καθυστερημένη. Χτύπησε πόρτες σε όλο τον κόσμο για οικονομική βοήθεια και κατάφερε να οργανώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, να αναστηλώσει ρημαγμένους ναούς, να ιδρύσει παιδικούς σταθμούς, να χτίσει σχολεία, νοσοκομείο κ.ά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι κατασκεύασε δρόμους και υδραγωγεία σε απόμακρα χωριά. Και το πραγματικά απίστευτο είναι ότι για να ενισχύσει οικονομικά τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής κατασκευάζει τώρα ένα υδροηλεκτρικό έργο για την παραγωγή και την εκμετάλλευση ενέργειας!
Το μάθημα έπρεπε να το παρακολουθήσουν όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές. Και μια επίσκεψή τους στην Αλβανία θα ήταν πολλαπλά χρήσιμη. Αναρωτιέται κανείς: Πώς στη γειτονική χώρα ένας άνθρωπος πέτυχε ένα θαύμα σε δύσκολο περιβάλλον, ενώ στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, να δρομολογηθούν αναπτυξιακά προγράμματα για να μειωθεί η ανεργία;
Πώς είναι δυνατόν να μην κατάφεραν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων να δώσουν λύσεις οριστικές σε καυτά προβλήματα, όπως π.χ. είναι το Ασφαλιστικό, όπου με συνεχείς περικοπές των συντάξεων -δώδεκα συνολικά- έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που πλήρωναν με ιδρώτα και αίμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τις οποίες, όμως, λήστεψε κατ’ επανάληψη το κράτος;
Υπό την πίεση των ανάλγητων δανειστών έχει ετοιμάσει η αριστερή -κατ’ όνομα μόνο- κυβέρνηση μια λύση του Ασφαλιστικού με «αναδιοργάνωση του συστήματος, ενοποίηση των Ταμείων και νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις», ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα περικοπούν οι κατακρεουργημένες κύριες συντάξεις. Είναι απαράδεκτο το κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Οφείλει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μαζί να αναγνωρίσουν ότι το κράτος χρωστάει τεράστια ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους συνταξιούχους, τα οποία πρέπει να επιστρέψει για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να απαλλαγούν από το άγχος της αβεβαιότητας οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Οι υπουργοί που θέλουν να αντιμετωπίσουν το Ασφαλιστικό δεν λένε λέξη για τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων. Αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει τις αλλεπάλληλες ληστείες ή για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα.
Η πρώτη ληστεία έγινε από το 1950 έως το 1980, όταν τα αποθεματικά των Ταμείων έμειναν δεσμευμένα από το κράτος -για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη- με ασήμαντο επιτόκιο, πολύ κάτω του πληθωρισμού.
Μόνο το ΙΚΑ, κατά τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, αν δεν γινόταν η δέσμευση θα είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 αποθεματικά πάνω από 30 τρισεκατομμύρια δραχμές. Η δεύτερη ληστεία έγινε μέσω του Χρηματιστηρίου όταν με κυβερνητική απόφαση επετράπη να τοποθετηθεί το 20% και αργότερα το 23% των αποθεματικών σε μετοχές υψηλού ρίσκου. Με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου τα Ταμεία έχασαν 3,5 δισ. ευρώ. Νέα ληστεία έγινε με τα διαβόητα δομημένα ομόλογα. Και, τέλος, με το «κούρεμα» της 12ης Μαρτίου 2012 τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν άλλα 33 δισ. ευρώ.
Εκεί που φτάσαμε και πριν καταρρεύσει ανεπανόρθωτα το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση. Λύσεις υπάρχουν. Η καλύτερη είναι να ιδρυθεί μια Τράπεζα Ασφάλισης και Υγείας με τα εναπομείναντα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν με την εκχώρηση ακίνητης περιουσίας του κράτους.
Μια άλλη λύση, που έχει προταθεί, είναι η ίδρυση Ταμείου Ειδικού Σκοπού με τα αποθεματικά και κρατική ενίσχυση. Επίσης, λύση είναι και η δημιουργία επιχείρησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή του υδροηλεκτρικού έργου που κατασκευάζει ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην Αλβανία.
Στην Ελλάδα με κρατικές διευκολύνσεις θα μπορούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία να ιδρύσουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ώστε να εξασφαλίσουν σταθερά έσοδα, που δεν τα έχουν από τα ασήμαντα επιτόκια καταθέσεων.
Για την επίλυση του Ασφαλιστικού ώστε να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι της χώρας χρειάζεται φαντασία και θάρρος, όπως διδάσκει το εκπληκτικό έργο του αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Οι δανειστές πιέζουν για περικοπές των συντάξεων, διότι τους είναι αδιάφορο αν θα εξαθλιωθούν περισσότερο οι συνταξιούχοι. Ενδιαφέρονται για τους αριθμούς και όχι για τους ανθρώπους. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, οφείλει να αντεπιτεθεί με ρεαλιστικές προτάσεις θεμελιωμένες με στοιχεία.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και με άλλα ανοιχτά προβλήματα, όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Επιτέλους πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αν δεν μπορεί πρέπει να παραιτηθεί για να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία να δεσμευτεί ότι θα δώσει τη μάχη για να βγει η χώρα από το τούνελ της κατάθλιψης και της απελπισίας.
Η κυβερνητική απραξία επιδεινώνει την κατάσταση της χώρας, απογοητεύει προπαντός τους νέους, οι οποίοι καταφεύγουν στη λύση της μετανάστευσης. Την κύρια ευθύνη για την απραξία την έχουν οι πολιτικοί.
Το ίδιο μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις που πρέπει να προωθήσουν προτάσεις εξόδου από την κρίση.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου