Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Εγκλωβισμένη σε μπλόκα και διαπραγμάτευση η κυβέρνηση

Αντιμέτωπος με την υλοποίηση των πιο σκληρών μνημονιακών πολιτικών και την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς και των αντιδράσεων άλλων επαγγελματικών κλάδων, λόγω ασφαλιστικού, βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς η Αθήνα «καίγεται» για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, προκειμένου μέχρι το τέλος Μαρτίου -πράγμα δύσκολο- να έχουν όλα «τακτοποιηθεί».
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο της συνέντευξης του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην "Καθημερινή", εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, αφού ο Μισέλ Σαπέν, έστειλε το μήνυμα ότι η ελάφρυνση του χρέους «πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Τα...αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Στις 5 σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα περάσει την πόρτα του Χίλτον, για να ξεκινήσουν οι πρώτες... αναγνωριστικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο.

Η  πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης, πάντως, είναι αυτή που θα επηρεάσει και τον πολιτικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα. 
  • Τα δημοσιονομικά, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" κατά την κυβέρνηση, θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι. "Ξεκινάμε με τα δημοσιονομικά. 15 Φεβρουαρίου είναι ένα όριο νομοθέτησης για εμάς, αλλά αυτό θα κριθεί από το πώς θα κυλήσουν οι συζητήσεις" αναφέρει, χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Επιπλέον, σχολιάζουν με νόημα από το Μαξίμου πως  "δεν είναι καλό να καθυστερήσουν κι άλλο οι εξελίξεις", δείχνοντας κατ' αυτό τον τρόπο ότι πρέπει πάση θυσία να κλείσει άμεςα η αξιολόγηση.
  • Το ασφαλιστικό, θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις αύριο Τρίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γ.Κατρούγκαλου με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι είναι "κόκκινη γραμμή" η προστασία των κύριων συντάξεων.
«Επί ποδός» το Μαξίμου… αποκλεισμένοι οι βουλευτές
Στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν κλειστές "συσκέψεις". Θέματα, όπως το Προσφυγικό αλλά και οι εξελίξεις σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, και λόγω των κινητοποιήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Κυβερνητικό στέλεχος, σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με το iefimerida.gr, αναφέρει πως «η αλήθεια είναι ότι ξεκινάει ένα δύσκολος Φεβρουάριος». 
Στην ίδια γραμμή, κοινοβουλευτικός παράγοντας, αποκαλύπτει ότι «πολλοί βουλευτές της επαρχίας έμειναν στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο, γιατί υπήρχαν μπλόκα», δείχνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την έκβαση των κινητοποιήσεων. 
Για πολλοστή φορά, πάντως, από το Μαξίμου διαμηνύουν πως η Κοινοβουλευτική ομάδα είναι «μπετοναρισμένη». «Το θέμα είναι να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κοινωνία. Ότι θα υπάρξουν, όμως, επιβαρύνσεις, θα υπάρξουν», σημειώνει έτερο κυβερνητικό στέλεχος. Σχολιάζοντας τέλος, τις βολές που εκτοξεύουν τα κόμμα της αντιπολίτευσης οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα».



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *