Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ολλανδική παρέμβαση για την καθυστερημένη έκδοση συντάξεων στην Ελλάδα.!



Ακόμη και την ολλανδική Βουλή απασχόλησαν οι καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων στην Ελλάδα.

Χθες το Κοινοβούλιο της χώρας εξέτασε το ζήτημα της καταβολής συντάξεων σε Ολλανδούς υπηκόους που έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σχετική υπόθεση είχε απασχολήσει και στις αρχές Ιουλίου την ολλανδική Βουλή και είχαν παρασχεθεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Αθήνα Κάσπαρ Βέλντκαμπ συγκεκριμένες οδηγίες για τη διευθέτηση του ζητήματος σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να εισπράξουν τις συντάξεις τους.

Στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα και του Έλληνα υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκαν τα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα (π.χ. η έλλειψη ΑΜΚΑ) που καθυστερούν τόσο την υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης όσο και την διαδικασία εξέτασης τους.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εργασίας ζήτησε προτάσεις από τους Ολλανδούς για την επιτάχυνση των πληρωμών και στη βάση αυτή ο Ολλανδός πρέσβης επανήλθε.

Αν και σε διπλωματικό επίπεδο έχει υπάρξει πρόοδος για να επιταχυνθούν οι τρέχουσες αιτήσεις συνταξιοδότησης των Ολλανδών υπηκόων, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκτελέσουν τις ενέργειες που απαιτεί ο ΕΦΚΑ, καθώς δεν μπορεί να τις κάνει η ολλανδική κυβέρνηση γι 'αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε χθες στους Ολλανδούς βουλευτές το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μέσω του Τάσου Πετρόπουλου να ενημερώσει την ολλανδική πρεσβεία για την πρόοδο στην έκδοση των συντάξεων των Ολλανδών υπηκόων – μεταξύ και αυτών και Ελλήνων- που έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Η επόμενη εξέταση του ζητήματος στην ολλανδική βουλή έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου και εκεί θα γίνει αξιολόγηση της προόδου.

Αυτό που δεν αναφέρθηκε στην ολλανδική Βουλή είναι το πόσο εκκρεμούν οι συντάξεις για τους ίδιους τους Έλληνες. Σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση στην έκδοση τους ξεπερνά ακόμη και τα τρία χρόνια.
























insider.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *