Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Καιρός άστατος,αλλά και ασαφής




Πολλά τα στερητικά «α» του καιρού για τις επόμενες ημέρες, έως και το Σαββατοκύριακο, μιας και από τη Δευτέρα αναμένεται (κάποια) βελτίωση. Πολλά τα στερητικά «α», όχι όμως και α-πρόοπτος, α-πρόβλεπτος… Γενικά, οι μετεωρολόγοι μιλούσαν για απότομη αλλαγή, από την περασμένη Τρίτη-Τετάρτη. Ενώ, πάλι γενικά, τα τελευταία χρόνια, με όλο και βελτιούμενα μέσα παρατήρησης, παρακολούθησης και μετρήσεων –παρά τις όποιες εξαιρέσεις που πάντα συμβαίνουν· φύση είναι αυτή, της αρέσει να κρύβεται, όπως είπε και ο παππούς Ηράκλειτος–, ο καιρός είναι, πάνω-κάτω, προβλέψιμος, σε βαθμό στοιχειώδους ασφάλειας και λήψης στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, κατά το δυνατόν.

Εάν δεν ανήκουμε ούτε στο «κατά το δυνατόν» (όπως -τραγικά παραδείγματα- στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο πέρσι και την πιο φονική πυρκαγιά στο Μάτι, φέτος τον Ιούλιο), τότε βέβαια δεν φταίει μόνο ο καιρός και οι όποιες «ακραίες» καιρικές συνθήκες. Κατά το παροιμιώδες: τα στραβά ψωμιά δεν τα στραβώνει η πινακωτή (ξύλινες θήκες, όπου τοποθετείται το ψωμί να φουσκώσει, προτού μπει στον φούρνο. Για τους αθηναιολάτρες, η μεγάλη βιοτεχνία κατασκευής πινακωτών στην παλιά Αθήνα, ήταν περίπου στην έξοδο της Χαριλάου Τρικούπη, που τότε λεγόταν Πινακωτών· η Αλεξάνδρας ήταν, νομίζω, ακόμα ρέμα!).

Μου έλεγε κάποτε φίλος από επαρχία (όπου έχουν και τον καιρό πιο κοντά τους, γιατί οι Αθηναίοι μάλλον είμαστε του «πέρα βρέχει…»), πως όταν ήταν παιδί, γύριζε ο καιρός απότομα και έλεγε στον πατέρα του: «Χάλασε ο καιρός μπαμπά!», εννοώντας «τι κάνουμε τώρα…». Ο πατέρας απαντούσε: «Δεν χαλάει ο καιρός παιδί μου. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι!». Επιστρέφοντας χθες από τον Υμηττό, στην Πανεπιστημιούπολη, συνεργείο έλεγχε τους υπονόμους! Μην τα φορτώνουμε και όλα στον καιρό…

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *