Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Έγιναν λάθη στη διάσωσή της Ελλάδας αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg



Η Ελλάδα έχει περάσει μια δεκαετία από την έναρξη της κρίσης. Λάθη στη διάσωσή της έγιναν και η αντιπαράθεση συνεχίζεται κατά πόσο ήταν αναγκαία τα πολλά έτη λιτότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο και ακόμη χρησιμοποιεί το ευρώ», γράφει σήμερα το Bloomberg, σε άρθρο του για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το μέλλον του κοινού νομίσματος.

«Το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, έχει υπάρξει "μάρτυρας" σημαντικών επεισοδίων της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο και αναφέρεται στην πρώτη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1896, τον Ρόμελ που είδε από εκεί τους Ναζί να μπαίνουν στην Αθήνα το 1941 για να καταλήξει στις συναντήσεις με τους θεσμούς και τις κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα, που όπως σημειώνει «ήταν η πιο ουσιαστική απειλή για το ευρωπαϊκό πείραμα».


«Οι κινδυνολόγοι αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους. Το ενιαίο νόμισμα επιβίωσε και θα γιορτάσει φέτος το 20 έτος παρουσίας του ενώ οι προβλέψεις για πτώση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν εκπληρώθηκαν», γράφει το Bloomberg.

«Όμως, πρόσφατα οι απαισιόδοξοι έχουν επανέλθει στην επιφάνεια. Αναφέρονται στην επικείμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, τις επιθέσεις της λαϊκίστικης ιταλικής κυβέρνησης κατά των Βρυξελλών και την εξάπλωση του εθνικισμού στην ανατολική Ευρώπη και θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται πάλι σε μεγάλο κίνδυνο. Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διάγει το τελευταία έτη της θητείας της και τη Γαλλία να πλήττεται από διαδηλώσεις κατά του Γάλλου Προέδρου, το κέντρο της Ευρώπης αναδεικνύεται πιο ευάλωτο από ποτέ, έρμαιο σε δυνάμεις που απειλούν να το καταλύσουν», προσθέτει.

Το Bloomberg αναρωτιέται αν πλησιάζει το τέλος, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ιστορία έχει αποδείξει το αντίθετο.

«Πριν μερικά χρόνια η κρίση χρέους είχε πλήξει πολλές χώρες και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ακολούθησαν την Ελλάδα και ζήτησαν βοήθεια. Η Ε.Ε. χωρίστηκε στις πλούσιες βόρειες χώρες και στους φτωχούς αποδέκτες οικονομικής βοήθειας στην περιφέρεια. Οι επενδυτές που θεωρούσαν το ευρώ προβληματικό από την έναρξη χρήσης του το 1999 στοιχημάτιζαν υπέρ της καταστροφής του, ενώ το 2012 οι οικονομολόγοι της Citigroup προέβλεπαν 90% πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ τους επόμενους έξι μήνες.

Όμως η παρέμβαση της ΕΚΤ και του Mάριο Ντράγκι έδωσαν τέλος στις εικασίες και διέσωσαν το ενιαίο νόμισμα, ενώ δημιουργήθηκε η πολιτική βούληση ενίσχυσης του ευρώ και αντιμετώπισης των αδυναμιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τώρα, περισσότερες χώρες επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωζώνη, η Βουλγαρία και η Κροατία κινούνται προς την υιοθέτησή του και η οικονομική ένωση είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Δυσκολίες, όπως η κρίση στην Ιταλία, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και οι πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία φαίνεται να μην επηρεάζουν καθοριστικά το μέλλον του ευρώ. Η Ε.Ε. στο σύνολό της φαίνεται να αναδύεται πιο ισχυρή από τις κρίσεις στις οποίες έχει περιέλθει», καταλήγει το Bloomberg.















tvxs.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *