Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ο Μπάιντεν θα σταματήσει το έγκλημα στην Υεμένη;

 


γράφει ο Γιώργος X. Παπασωτηρίου  

 

Στην «πρώτη μεγάλη ομιλία του» για την εξωτερική πολιτική, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου,  ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το τέλος της αμερικανικής υποστήριξης και των πωλήσεων όπλων στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αναφέρει η  Washington Post.

 

Ο Τζο Μπάιντεν είπε συγκεκριμένα: «Ενισχύουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, έναν πόλεμο που έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική και στρατηγική καταστροφή. Και για να υπογραμμίσουμε την αποφασιστικότητά μας, τερματίζουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ για επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων.»

 

Ο Τζο Μπάιντεν, με αυτή την απόφαση, «έκανε ένα βήμα» προς την εκπλήρωση μιας προεκλογικής δέσμευσης για επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία, την οποία είχε χαρακτηρίσει «κράτος παρία». Αυτή η αλλαγή έρχεται μόνο λίγες εβδομάδες αφότου η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε τους αντιπάλους της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, τους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, ως  «τρομοκρατική οργάνωση»,  σημειώνει η Washington Post.

 

Τι συνέβη και έχουμε αυτή την στροφή στην εξωτερική πολιτική του νέου προέδρου; Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση, η αντίθεση των ΗΠΑ στον πόλεμο "αυξήθηκε καθώς χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας", αλλά και από την προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών ότι η Υεμένη  "βρίσκεται στα πρόθυρα καταστροφικού και εκτεταμένου λιμού". Επίσης, «Οι Αμερικανοί και από τα δύο κόμματα αντιτίθενται όλο και περισσότερο στην υποστήριξη των Σαουδαράβων μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.»

Αυτή η εξέλιξη δείχνει θετική από πρώτη άποψη. Αν όμως θυμηθούμε ότι τον πόλεμο στην Υεμένη τον άρχισε ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα(ο Τζο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος), το 2015, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε: τι κρύβει αυτή η αλλαγή; Μια πρώτη απάντηση αφορά στην αλλαγή της κακής εικόνας των ΗΠΑ στα μάτια του κόσμου. Η εικόνα της «αμερικανικής δημοκρατίας» που επλήγη από την διακυβέρνηση Τραμπ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πρέπει να αποκατασταθεί. «Τα καταστροφικά εφέ» πρέπει να σταματήσουν, λένε οι ειδικοί. Όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βοηθούν την Σαουδική Αραβία «για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τους λαούς της». Μια δέσμευση που καλωσόρισε την Πέμπτη το Ριάντ! Για να αποδειχθεί ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει επί της ουσίας, αλλάζει μόνο ως προς τις εντυπώσεις και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς...

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *