Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σοκ από την αύξηση

 


Είπαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα ωφελήσει τον καταναλωτή γιατί ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές. Αυτό είναι το δόγμα των οπαδών του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου. Όμως η παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού έχει αποδείξει ότι h απαλευθέρωση της αγοράς σημαίνει αύξηση των τιμών. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η απογείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, που σήμερα αγγίζει το πρωτοφανές επίπεδο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο μέσος όρος τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν στα 50 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα σημάνει αύξηση κατά 20% στις τιμές της ΔΕΗ. Φρόντισε γι’ αυτό η παρούσα κυβέρνηση.

 

Η ραγδαία αύξηση αποδίδεται στη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι όμως η μόνη αιτία. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν εσπευσμένα οι σταθμοί λιγνιτικής παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Ελλάδας καλύπτεται από μονάδες που λειτουργούν με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν πέσει κάθετα, ειδικά στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, ρίχνοντας την τιμή χονδρικής πολύ κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όταν με την έλευση του χειμώνα ξεκίνησε η εφαρμογή του περίφημου «target model», οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν και έφτασαν στα 90 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υποχρεώθηκε να βγει και να πει πως «δεν θα ανεχτεί παιχνιδάκια», ενώ η αγορά βοούσε για την κερδοσκοπία όχι μόνο σε επίπεδο τιμών χονδρικής αλλά και στο κόστος των μηχανισμών εξισορρόπησης (αποκλίσεις-προσαυξήσεις) που επιφέρουν έσοδα στην απελευθερωμένη αγορά.

 

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η προσφορά και η ζήτηση, είναι και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια(ή “παιχνιδάκια” σύμφωνα με τον υπουργό της ΝΔ) των “ισχυρών” εις βάρος των καταναλωτών. Αλλά ποιος δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την κερδοσκοπία; Οι κυβερνήσεις όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 





πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *