Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Οι απαντήσεις στις 9 πιο συχνές ερωτήσεις

 


Πόσο πιο επικίνδυνη και μεταδοτική είναι η ινδική μετάλλαξη, ποιες περιοχές της χώρας κινδυνεύουν με σκληρό lockdown, ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά, τι συνέβη στη Βρετανία και άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τη νέα απειλή του κορωνοϊού που ήρθε από την Ινδία.

 

Σε περισσότερες από 80 χώρες έχει ήδη εξαπλωθεί η ινδική (Δέλτα) μετάλλαξη του κορωνοιού και έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Η Βρετανία καθυστέρησε ένα μήνα την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, αποκλειστικά και μόνο λόγω της ινδικής μετάλλαξης.

 

Τι γνωρίζουν όμως μέχρι σήμερα οι ειδικοί και τι θα πρέπει να προσέξουμε; Αυτές είναι οι πιο απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για την ινδική μετάλλαξη.

 

Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται την ινδική (Δέλτα) μετάλλαξη

Διότι είναι ένα στέλεχος του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικό και περισσότερο λοιμογόνο. Δηλαδή κάποιος έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει βαριά συμπτώματα αν νοσήσει από αυτό, παρά από το πανδημικό στέλεχος ή τη βρετανική μετάλλαξη.

 

Σε πόσες χώρες βρίσκεται σήμερα

Η παραλλαγή Δέλτα έχει εντοπιστεί πλέον σε 80 χώρες, σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρχοφ, επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, η ίδια τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον μεταλλαχθεί και ότι υπάρχουν αναφορές για ένα νέο στέλεχος, που ονομάζεται «Δέλτα+».

 

Ποιες χώρες έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα

Το μέγεθος του προβλήματος είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την Ινδία, καθώς μόλις εξαπλώθηκε ευρέως η συγκεκριμένη μετάλλαξη, η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με μία καταστροφική αύξηση νέων κρουσμάτων.

 

Στις αρχές Μαΐου στην Ινδία είχαν καταγραφεί μόνο σε μία ημέρα 400.000 νέα κρούσματα, ενώ τώρα διαγιγνώσκονται περίπου 62.000.

 

Στη Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη καθυστέρησε την προγραμματισμένη άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά ένα μήνα. Κι αυτό διότι παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών σε νοσοκομεία.

 

Σύμφωνα με τον Guardian, η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι από 40% έως και 80% πιο μεταδοτική από την Αλφα (βρετανική μετάλλαξη), την οποία αντικατέστησε και είναι πλέον η κυρίαρχη στη Βρετανία.

 

Οι αριθμοί στις νοσηλείες έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα κατά 50% και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα βορειοδυτικά της Αγγλίας, όπου η αύξηση φτάνει το 61%. Και καθώς η προϋπόθεση για την τέταρτη φάση της άρσης των μέτρων ήταν να μην υπάρξουν αλλαγές, ούτε στο επιδημιολογικό φορτίο ούτε και να καταγραφεί αύξηση στις νοσηλείες λόγω λοίμωξης Covid-19, πλέον το καλό σενάριο απομακρύνθηκε και μετατέθηκε ένα μήνα αργότερα.

 

Που έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας

Εντοπίστηκαν 19 στο Ηράκλειο Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία και 1 ακόμη σε ταξιδιώτη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει αυτό το στέλεχος

Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπε ο  πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

 

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε

Σύμφωνα με τον Π.Αρκουμανέα, η μόνη λύση είναι τα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα

 

Τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές με τη μετάλλαξη Δέλτα

Το πιο πιθανό είναι να μπουν σε lockdown. 

 

Είναι τα εμβόλια αποτελεσματικά

Ναι, όμως είναι περισσότερο ασφαλή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες από τη βρετανική κυβέρνηση, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα (σημείωση: η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ.Θεοδωρίδου είχε αναφερθεί σε έρευνα σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά αποτελεσματικότητας είναι 86% και 66% αντίστοιχα), όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.

 

Τι ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας περίπου το 44% των πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και το 32% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Δυστυχώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα εν μέσω καλοκαιριού.



Γιώργος Φλωρίδης

      

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *