Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Μαύρο ρεκόρ με πάνω από 200.000 καταθέσεις πινακίδω

Του Μιχάλη Χαριάτη

 «Και του χρόνου μόνο ποδήλατο. Μέχρι να βάλουν και σε αυτό φόρο». Ο χρόνος αναμονής στο «φίδι» που σχηματίζεται από την ουρά στις εφορίες με κάποιον τρόπο πρέπει να περάσει. Η κατάσταση χθες, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη χριστουγεννιάτικη αργία, στις εφορίες ήταν το λιγότερο… χαοτική. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών συνέρρεαν για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων (ακολουθώντας το… παράδειγμα του πρωθυπουργού που τις κατέθεσε και για τα δυο του αυτοκίνητα), λίγο προτού «φύγει» το 2012, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το πρώτο, δεύτερο ή τρίτο αυτοκίνητο, το παλιό ή το ακόμα παλιότερο και αρκετά ρυπογόνο. Η κατάθεση πινακίδων φέτος σπάει κάθε ρεκόρ, καθώς περισσότεροι από 200.000 ιδιοκτήτες (oι τετραπλάσιοι σε σύγκριση με το 2007, όταν μόλις 51.000 πολίτες τις είχαν παραδώσει στην εφορία) απαρνιούνται το αυτοκινητάκι τους…


Οι ουρές που σχηματίζονταν χθες στις κεντρικές εφορίες της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου για την κατάθεση των πινακίδων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό να περισσεύουν. Οσοι στέκονταν με τις μεταλλικές πλάκες ανά χείρας, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους, έλεγαν ότι η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις δυο ώρες.

 Υποστήριζαν μάλιστα ότι η ουρά στα αρμόδια γραφεία οφείλεται στις συγχωνεύσεις των εφοριών σε μια κεντρική, οι οποίες έχουν γίνει στο πόδι, χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα, καθώς η (πραγματική) ενοποίηση των διάφορων ΔΟΥ φαίνεται ότι έχει δρόμο ακόμη, με αποτέλεσμα να ψάχνει ο καθένας σε ποια ΔΟΥ ανήκει, πού πρέπει να δώσει τα απαραίτητα χαρτιά και πού τελικά να παραδώσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου.

Αυτοί που περίμεναν να καταθέσουν τις πινακίδες τους σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βρει… εναλλακτικούς δρόμους και κινούν τα αυτοκίνητά τους χωρίς να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Και εξηγούσαν ότι ο ένας «δρόμος» είναι αυτός που ακολουθούν αρκετοί έμποροι αυτοκινήτων, που βγάζουν στα αυτοκίνητα τους πινακίδες ΔΟΚ, αυτά δηλαδή που προορίζονται για δοκιμή από τους υποψήφιους αγοραστές, με τη μοναδική υποχρέωση να κινούνται από Δευτέρα μέχρι Σάββατο κατά τις εργάσιμες ώρες. Η άλλη πρακτική είναι να βγάζεις το αυτοκίνητο σου στη Βουλγαρία και να εξασφαλίζεις εξάμηνη άδεια κυκλοφορίας με βουλγαρικές πινακίδες…

Η εικόνα πάντως στις εφορίες με τις μακριές ουρές για την κατάθεση των πινακίδων συμπληρωνόταν και απ’ όσους περίμεναν καρτερικά στα ταμεία των ΔΟΥ για τα τέλη κυκλοφορίας, για τον φόρο εισοδήματος, για τη δόση ΦΠΑ, για το χαράτσι. Με λίγα λόγια, μύλος… Παράλληλα, τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν και στις τράπεζες για τα τέλη κυκλοφορίας, με τον χρόνο αναμονής να ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τη μιάμιση ώρα εντός ή… εκτός του τραπεζικού καταστήματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής για το 2012 έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους πάνω από 200.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών και, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέχρι την τελευταία μέρα του χρόνου. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ξάνθη μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί 690 πινακίδες (αυτοκινήτων, δικύκλων) συνολικά, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο πέρσι είχαν κατατεθεί μόλις 350. Στον Βόλο, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση στην παράδοση των πινακίδων κατά 70% σε σχέση με πέρσι.

Η κατακόρυφη αύξηση στις καταθέσεις πινακίδων οφείλεται, σύμφωνα με εργαζομένους στις εφορίες αλλά και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, στην… κάθετη πτώση του εισοδήματος λόγω των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις, στους νέους φόρους, στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας αλλά και στο υψηλό κόστος συντήρησης των τροχοφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τα δημόσια ταμεία από τα τέλη κυκλοφορίας έχουν εισπράξει 500 εκατ. ευρώ, αντί των 1,2 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, και απομένουν δύο εργάσιμες ημέρες, σήμερα Παρασκευή και η ερχόμενη Δευτέρα, για τις συναλλαγές στις εφορίες, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας εξοφλούνται στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Εν τω μεταξύ, στο κτίριο της ΔΟΥ Πύργου, που στεγάζει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της περιοχής, χθες βρέθηκαν από πολύ πρωί μέλη του «Κινήματος Ενάντια στο Μνημόνιο», καλώντας τους πολίτες να υπογράψουν την εξώδικη διαμαρτυρία και να καταθέσουν ένα ευρώ ως αντίτιμο για τα τέλη κυκλοφορίας, θεωρώντας ότι τα χρήματα που δίνονται για τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να έχουν αντίκρισμα και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότεροι από 100 πολίτες υπέγραψαν την εξώδικη διαμαρτυρία καταθέτοντας το 1 ευρώ. Η λίστα θα σταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

------------------------------------------

Τι χαρτιά χρειάζονται πριν φθάσετε στην εφορία

Με την κατάθεση των πινακίδων ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει το σήμα και ταυτόχρονα απαλλάσσεται από το τεκμήριο αυτοκινήτου. Αν για οποιονδήποτε λόγο θελήσει κάποιος να τις πάρει πίσω, μπορεί να το κάνει πληρώνοντας όσο κοστίζει το σήμα που «τρέχει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφορία κρατάει τις πινακίδες για έναν χρόνο μόνο. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τις καταστρέφει, και ο ιδιοκτήτης του οχήματος, αν θέλει να το κινήσει ξανά, είναι υποχρεωμένος να βγάλει καινούργιες πινακίδες από το αρμόδιο υπουργείο.

Για την προσωρινή κατάθεση πινακίδων πρέπει να καταθέσετε απαραιτήτως τα εξής δικαιολογητικά:

* Δύο (2) αντίτυπα της Δήλωσης Προσωρινής Ακινησίας Οχήματος, τυπωμένα και συμπληρωμένα.
* Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής σας Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου.
* Αδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.
* Πινακίδες αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.
* Υπεύθυνη δήλωση ότι το Ι.Χ. θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιωτικό χώρο. Στη συνέχεια πηγαίνετε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής.
* Εάν ο χώρος στάθμευσης ενοικιάζεται ή παραχωρείται, μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία.
* Εάν ο χώρος παραχωρείται από τρίτο, υπεύθυνη δήλωση του κατόχου. Στη συνέχεια ο κάτοχος του ακινήτου θα πρέπει να πάει στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής.


----------------------------------------------

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την κατάσταση, που χρόνο με τον χρόνο γίνεται δραματικότερη… Από τις 51.000 πινακίδες το 2007 φέτος ξεπεράσαμε αισίως τις 200.000
·        2007 51.000 καταθέσεις πινακίδων
·        2008 66.000
·        2009            136.000
·        2010            131.000
·        2011            148.000
·        2012 (μέχρι χθες) πάνω από 200.000 καταθέσεις πινακίδων
·       
 http://6meres.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *