Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Οργιάζουν οι μαύρες διοικήσεις του Σαμαρά


Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά μάλλον είναι γενικό. Είχαν μυστικές εντολές: «απαξιώστε για να πουλήσουμε… και να ανοίξουμε χώρο στους ξένους!»…. Ήταν και είναι ανώτατα ή ανώτερα διοικητικά στελέχη τραπεζών, φορέων του χρηματο-οικονομικού τομέα και άλλων εταιρειών  του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μισθούς από 5000-10000, με κάρτες και αυτοκίνητα που πατούσαν στη δουλειά ή και όχι. Ήταν και είναι «οικονομικοί δολοφόνοι» που συρρίκνωσαν κραταιές εταιρείες συστηματικά. Ορισμένοι από αυτούς ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά
Υπήρξαν εξαιρέσεις. Ένα παλιό διευθυντικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας που εκλήθη να αναλάβει μεγάλη θέση είπε: «Αν σκοπεύετε να πουλήσετε δεν έρχομαι. Θέλω διαβεβαίωση, διότι αν έρθω και μου την κάνετε, θα σας καταγγείλω». Η συζήτηση έμεινε χωρίς απάντηση και ο άνθρωπος στο χωριό του…
Ήταν και παραμένουν ανώτατα ή ανώτερα διοικητικά στελέχη, χωρίς να λογοδοτούν και παραμένουν στις θέσεις τους διαδίδοντας πως αυτοί θα είναι πάντα στα πράγματα και πως όπου να ΄ναι η αριστερή παρένθεση κλείνει. Για καλό και για κακό όμως, πριν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, κυρίως στις τράπεζες, ανακυκλώνοντας διευθυντικά στελέχη του μαύρου συστήματος Σαμαρά σε θέσεις κλειδιά. Αυτή είναι η κακοδαιμονία της χαμηλής παραγωγικότητας. Η ανακύκλωση των συστημάτων εξουσίας που στηρίχθηκαν σε ύποπτα συνδικαλιστικά συστήματα. Το σύστημα αυτό σήμερα οχυρώνεται.
Το ζήτημα είναι πολιτικό. Το ΠΑΣΟΚ το 1981, προκειμένου να ελέγξει την διοίκηση του βαθέως κράτους της δεξιάς, έφερε τους συμβούλους και κατάργησε τους γενικούς διευθυντές, κάτι που εκ των υστέρων ομολογήθηκε ως λάθος. Έτσι προέκυψε ο κομματισμός και η πράσινη νομενκλατούρα. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει διοικήσεις που έχουν γαλουχηθεί  από το σύστημα Σαμαρά-Βενιζέλου (ΣΣ: αν και υπάρχουν ξεχασμένοι σε απίστευτες εταιρείες και ΔΣ από πολύ παλιά). Θα ήταν τραγικό λάθος να διολισθήσει στον κομματισμό, κάτι που δεν αποφεύχθηκε με τους γενικούς γραμματείς (ΣΣ: που κατέχουν θέσεις κλειδιά στην αναπτυξιακή διαδικασία), αλλά δεν πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχουν και ρηξικέλευθες επιλογές που δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει κλεισθεί σε κάποιο φοβικό καβούκι. Η λύση, για την επόμενη μέρα, πρέπει  να αναζητηθεί κυρίως στην αγορά όπου υπάρχουν φιλόδοξα στελέχη υψηλής κατάρτισης  (ΣΣ: χωρίς να αποκλείονται και ξένοι μάνατζερ ή τραπεζίτες). Αυτή η εκδοχή αν πετύχει κατά 75% θα κάνει τη χώρα πύραυλο και θα την απαλλάξει από τις νομενκλατούρες  που καταδυνάστευσαν τον τόπο επί δεκαετίες… 

Εξηγηθείτε κύριε Σαμαρά: Κάνατε παράπονα στον Γιούνκερ γιατί προτείνει χρήματα στην Ελλάδα χωρίς δεσμεύσεις;


Πολύ σοβαρό ζήτημα προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμμέσως να μη δοθούν χρήματα στην Ελλάδα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ανάφερε στη Βουλή πως τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα προσπαθούν να πλήξουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, ακόμα και κόντρα στα συμφέροντα της χώρας.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σύμφωνα με το οποίο, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει τεταμένες σχέσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επειδή ο τελευταίος πρότεινε την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς δεσμεύσεις και ανταλλάγματα. «Και τι του είπε ο κ. Σαμαράς;» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος. «Αντί να του πει “μπράβο αυτό να κάνεις, συγχαρητήρια, δεν πειράζει αν αυτό ευνοεί τον πολιτικό μου αντίπαλο”, του είπε: “πέντε χρόνια μας έχεις στην πρέσα και τώρα λες ότι θα στείλεις λεφτά, χωρίς καμιά απαίτηση; Και ποιος θα πληρώσει;”» ανέφερε ο Αχαιός πολιτικός, επικαλούμενος το δημοσίευμα.

Συνεδριάζει το Brussels Group - Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία


Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Μετά την οκτάωρη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα χθες το απόγευμα, οι υπουργοί που συμμετείχαν αποχώρησαν από το Μαξίμου χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις και εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων αλλά και τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως πραγματοποιηθεί σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα μετά την αιφνίδια αλλαγή κλίματος στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξελλες.
Την κυβέρνηση βοηθά και η παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ την Παρασκευή για την επίτευξη συμβιβασμού, όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo, αν και κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως αναμενόμενη καθώς η καγκελάριος ειχε δεσμευτεί τον κ. Τσίπρα στη Ρίγα για το προσωπικό της ενδιαφέρον.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Brussels Group, οι συμμετέχοντες στο οποίο θα συνεχίσουν τις διβαουλεύσεις και την Κυριακή.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέες επαφές την ερχόμενη εβδομάδα.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η ευέλικτη κυρία Παναρίτη

Γράφει ο Φέλιξ
Η επιστημονικά καταρτισμένη όπως επιμένουν μερικοί κυρία Έλενα Παναρίτη, θα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Έχει γνώση οικονομικών, μιλά με άνεση ξένες γλώσσες και έχει γνωριμίες. Με την ίδια λογική θα μπορούσε ας πούμε να μας εκπροσωπήσει στο ΔΝΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος και πολλοί ακόμη τεχνοκράτες και σωτήρες.
Δεν ξέρω τι άλλα προσόντα έχει η κυρία Παναρίτη ώστε να υπερσκελίσει τόσους τεχνοκράτες, αλλά είναι σίγουρα πολιτικά ευέλικτη.
Η Έλενα Παναρίτη, ήρθε στην Ελλάδα για να δουλέψει στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και πήρε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο, όταν μιλώντας στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, τάχθηκε ενάντια στο Μνημόνιο και τη λιτότητα περιγράφοντας την καταστροφική λειτουργία τους στην οικονομία και στη συνέχεια πήγε και τα ψήφισε.
Παρότι άνθρωπος του Παπανδρέου, πέρασε στην πλευρά Βενιζέλου δηλώνοντας κατά του δημοψηφίσματος μετά τη Σύνοδο στις Κάννες.
"Δεν πρόκειται να συναινέσω στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πριν από δύο χρόνια ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να προσφέρω τις δυνάμεις μου ως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μου. Δεν είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ και να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν πρόκειται να συναινέσω στην διενέργεια δημοψηφίσματος. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας μου" είχε δηλώσει η κυρία Παναρίτη και στήριξε Βενιζέλο ο οποίος απ ό,τι αποδείχθηκε πήρε εντολές από τον Μπαρόζο.
Λίγο πριν τις εκλογές του Μαίου του 2012, η κυρία Παναρίτη , εξήρε την προσωπικότητα και την πολιτική δράση του Σαμαρά. Δήλωσε στις 2 Μαίου του 2012:
Θεωρώ, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μία πολύ σοβαρή αντιμετώπιση στη γραφειοκρατία και την έχει ξεκάθαρα δηλώσει ως κεντρικό σημείο των αλλαγών: Μία μικρή κυβέρνηση 15 –λέει- υπουργών και μία διαχείριση χαμηλών τριβών με χαμηλή γραφειοκρατία. Εάν μπορέσει και το κάνει αυτό τους πρώτους δύο μήνες, δηλαδή να βάλει την κίνηση σε αυτό το σημείο, θα έχουμε κερδίσει πάρα, πάρα, πάρα πολύ χρόνο. Όλα τα υπόλοιπα δεν θα βοηθήσουν.Δεν ήταν έτσι πριν 2,5 χρόνια. Ο κ. Σαμαράς μού κάνει και εμένα εντύπωση, αλλά μου κάνει πολύ θετική εντύπωση. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι –κοιτάχτε και δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή- φαίνεται ο ίδιος νιώθει ότι θα είναι πρώτο κόμμα, ο ίδιος νιώθει ότι θα είναι την επόμενη μέρα... Άρα ίσως η ευθύνη της 7ης Μαΐου τον έχει φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων», κατέληξε.
Σήμερα εκπροσωπεί την κυβέρνηση Συριζα.Ίσως γιατί η κυβέρνηση κάνει την παραδοχή πως από 11 εκατομμύρια Έλληνες στην Ελλάδα και άλλους τόσους στο εξωτερικό, οι μόνοι άξιοι για να έχουν κρίσιμες θέσεις, είναι αυτοί ενάντια στους οποίους πολεμούσε.

Η συμφωνία δοκιμάζει το πολυφωνικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ


Από τον έντιμο συμβιβασμό στη δύσκολη συμφωνία και από τις συνιστώσες της αμφισβήτησης στη – σκληρή – πολιτική ενηλικίωση της διακυβέρνησης: Η, επώδυνη, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία με τους πιστωτές, δοκιμάζει το πολυφωνικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και τον φέρνει αντιμέτωπο με διλήμματα ικανά να αποσταθεροποιήσουν ακόμη και τα πιο εδραιωμένα κόμματα εξουσίας.
Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια,, η ιστορική ευθύνη και το, πρωτοφανώς εχθρικό σύμπλεγμα, πολιτικών και μιντιακών συμφερόντων και λόμπι κάνει την προσαρμογή κάτι περισσότερη από βίαιη. Εξ ου και το καθαρό προεδρικό μήνυμα ότι επίκειται θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν έρθει η ώρα να ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή, έρχεται ν’ ανοίξει τη βαλβίδα αποσυμπίεσης προβληματισμού, διεργασιών και καταμέτρησης συσχετισμών και προθέσεων εντός του κόμματος.
Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν οι πρώτοι που έβαλαν στοχευμένα το θέμα, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι εάν στην ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή δεν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη, τότε ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές. Κι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος που απηχεί πλήρως τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε να κάνει το μήνυμα ακόμη πιο εύγλωττο δηλώνοντας ότι «προφανέστατα» και θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας.
«Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει, μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε» είπε ο Νίκος Παππάς, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αριθμός των 151 «ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή» στις πολιτικές εξελίξεις.
Στην πραγματικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο ελάχιστοι θεωρούν ότι υπάρχει θέμα συντεταγμένης εσωκομματικής ανταρσίας στη συμφωνία κι ακόμη πιο λίγοι φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος διψήφιων διαρροών στην ψηφοφορία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κρίθηκε, όμως, πως το «μήνυμα ευθύνης» απ’ όλους και προς όλους τους βουλευτές πρέπει να είναι το ισχυρότερο δυνατό, προκειμένου να μην δοθεί και η παραμικρή ρεαλιστική πολιτική υπόσταση στα προσφιλή σενάρια της αντιπολίτευσης – από την «αριστερή παρένθεση» έως την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εμπιστεύεται τον Τσίπρα κι ο Τσίπρας εμπιστεύεται τους βουλευτές», έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Κι ο ίδιος πρόσθετε ότι «δεν γνωρίζουν καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι ποντάρουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και στην Αριστερή Πλατφόρμα για εσωκομματική και ενδοκυβερνητική ρήξη».
Η Αριστερή Πλατφόρμα
Εντός της Αριστερής Πλατφόρμας, η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός είναι και υπαρκτός και δημόσιος. Χαρακτηριστικό ήταν και το χθεσινό άρθρο στην ιστοσελίδα Iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη, που τονίζει ότι «στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αποκρούσει αποτελεσματικά τους εκβιασμούς».
«Η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμαστεί σε βάθος, να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό και να ενισχύσει το αγωνιστικό του φρόνημα για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της, αλλά και τις ταυτοτικές αξίες της Αριστεράς».
Ωστόσο, «από την προετοιμασία για ρήξη έως αυτή καθ’ αυτή τη ρήξη η απόσταση είναι μεγάλη», όπως έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και το αιχμηρό μεν, προσεκτικό δε, κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια Κεντρική Επιτροπή, πάντως, η Αριστερή Πλατφόρμα ενίσχυσε τα ποσοστά της κι αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής στους πολιτικούς σχεδιασμούς του προεδρικού επιτελείου. Σε ό,τι αφορά, δε, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους συσχετισμούς, πέραν του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είτε στο «δυναμικό», είτε στην άμεση επιρροή  της Αριστερής Πλατφόρμας εντάσσονται οι Δημήτρης Στρατούλης, , Κώστας Ησυχος, Βαγγέλης Αποστόλου, Θανάσης Πετράκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Λαπαβίτσας και Ειρήνη Κασιμάτη.
Η ΚΟΕ, οι «πασοκοεγενείς» και οι απρόβλεπτοι
Εντονα κριτικά απέναντι στη διαπραγμάτευση και πολύ κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα κινείται πλέον και η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) του Ρούντι Ρινάλντι. Οι βουλευτές που θεωρούνται προσκείμενοι στην ΚΟΕ είναι οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Τριανταφύλλου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Κυριακάκης.
Απέναντι στην ηγεσία τάσσεται συχνά εσχάτως και ο εκ των πασοκογενών Αλέξης Μητρόπουλος. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, βουλευτές δεν είναι συντεταγμένοι, ούτε ομοιογενείς και το ίδιο ισχύει για μια σημαντικά ακόμη μερίδα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί εκ των οποίων έχουν συχνά απρόβλεπτη, στάση. Πρόκειται για τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργο Βαρεμένο, Δημήτρη Γάκη, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Αλέκο Τριανταφυλλίδη, Βούλα Τεκτονίδου, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Στέφανο Σαμοΐλη, Σάκη Παπαδόπουλο, Φωτεινή Βάκη, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Σταύρο Αραχωβίτη, Κώστα Δερμιτζάκη, Γιάννη Ζερδελή, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρο Κωνσταντινέα, Δημήτρη Σεβαστάκη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστο Σιμορέλη και Παύλο Πολάκη.
Και, βεβαίως, μια απολύτως αυτόνομη και ξεχωριστή κατηγορία είναι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία όμως ουδείς στο Μαξίμου θεωρεί ότι, παρά την δική της, ιδιαίτερη στάση, μπορεί να προκαλέσει θέμα στην κυβέρνηση σε μείζον στρατηγικό διακύβευμα. Αντιθέτως, δεν υπάρχει – ομόφωνα τουλάχιστον – η ίδια εκτίμηση και για την Ραχήλ Μακρή, η οποία ανήκει, κατά μία έννοια, στη «σφαίρα επιρροής» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.


ΔΝΤ για Ευρώπη: Παράλογοι οικονομικοί κανόνες, καμία πειθαρχία


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του ασκεί κριτική στο σύστημα δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τον Σκάι, οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκοι και δύσχρηστοι, ενώ παρά τις κοινοτικές συμφωνίες υπάρχει χρόνιο πρόβλημα καταπάτησης των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Σύμφωνο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ «περίπου οι μισές» χώρες μέλη της ΕΕ έχουν χάσει το στόχο για το δημόσιο χρέος (έως 60% του ΑΕΠ), ενώ στο σύνολό της η ευρωζώνη έχει χάσει το στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 16ετίας. Ανεφάρμοστος είναι και ο στόχος για έλλειμμα έως 3%.
Το ΔΝΤ αναφέρει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζονται από το Σύμφωνο δεν βγάζουν οικονομικό νόημα, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως έλλειμμα 3% και χρέος 60% του ΑΕΠ προϋποθέτουν ανάπτυξη περίπου 5%.
Το Ταμείο, σύμφωνα πάντα με τον Σκάι, συστήνει την υιοθέτηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, ως μια πιο λογική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και τον βασικό άξονα για όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις στην εκτέλεση των προϋπολογισμών. Αυτή η προσέγγιση ίσως να απαιτεί ακόμη και αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, όμως ενδεχομένως να αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στον αυξανόμενο σκεπτικισμό για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»

Moody's: «Πολιτική πράξη» τυχόν διαζύγιο Αθήνας - δανειστών

«Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια χρεοκοπίας», αναφέρει το στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Moody's, Κόλις Έλις, σε εκτίμηση του για την κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της. 
Όπως υπογραμμίζει, η απόφαση για ένα «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελεί «πολιτική πράξη». Και προσθέτει: «Μία χρεοκοπία θα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν θα σημάνει κατ' ανάγκη το τέλος της Ελλάδας μέσα στο ευρώ».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει δύο άμεσες επιλογές: η πρώτη να αποκτήσει πάλι την ικανότητα να τυπώνει χρήματα, τα οποία θα χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. Δεύτερη είναι να προσφύγει στην έκδοση παράλληλου νομίσματος (Scrip ή IOUs), το οποίο μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι είναι μέρος της μετάβασης για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος».
«Από αυτές τις επιλογές», σημειώνει ο Κ. Έλις, «πιστεύουμε ότι η δεύτερη είναι η πιο πιθανή, διότι θα αγοράσει κι άλλο χρόνο για διαπραγματεύσεις. Το 'scrip' είναι ουσιαστικά ένα υποκατάστατο νόμιμου χρήματος που σε αυτήν την περίπτωση θα υποστηρίζεται από την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τα χρέη της. Η έκδοση αυτού του 'scrip' θα είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύεις της στον επίσημο τομέα, αλλά και να πληρώσει άλλες δαπάνες, όπως μισθούς ή συντάξεις. Με άλλα λόγια, να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει τις εγχώριες δαπάνες της».
Το στέλεχος της Moody's τονίζει ότι η έκδοση του 'scrip' «δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και επίσημη έξοδο από το κοινό νόμισμα, εφόσον χρησιμοποιείται ως προσωρινό μέτρο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας. Μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση, αυξάνοντας την πιθανότητα μίας εξόδου ή διευκολύνοντας μία έξοδο, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα παράλληλο νόμισμα».
Στο σημείωμα αυτό επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος για «επιδρομή» στις τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα περιορισμού των αναλήψεων και ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων.

Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης

Η κλεψύδρα αδειάζει, ο χρόνος τρέχει επικίνδυνα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη λύση μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και ταυτόχρονα οι πιέσεις των δανειστών και των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης δημιουργούν σκηνικό πανικού. Στόχος τους να εμφανίσουν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εντείνοντας στο εσωτερικό την αγωνία και προωθώντας με τον τρόπο αυτό τα σενάρια που θέλουν να τελειώσει το «αριστερό διάλειμμα».
Η κυβέρνηση, με ψυχραιμία και συναίσθηση των κρίσιμων ωρών, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι έχει διανύσει δυσανάλογη απόσταση σε σχέση με εκείνη των δανειστών, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ζητώντας της να υπερβεί τη στεγνή οικονομική νεοφιλελεύθερη προοπτική και να αναγνωρίσει δύο κρίσιμους παράγοντες. Ο πρώτος, ότι το πρόγραμμα «διάσωσης» της Ελλάδας οδήγησε τη χώρα μας στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική και κοινωνική κρίση και ο δεύτερος, ότι είναι αντίθετη στην ίδια την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης η εμμονή στην αποτυχημένη πολιτική της άγριας λιτότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι η λύση του ελληνικού ζητήματος περνάει κυρίως από το Βερολίνο και προσπαθεί όχι μόνο να εκμεταλλευτεί τις ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις, αλλά και να αξιοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε αυτή την κρίση που απειλεί να πάρει πανευρωπαϊκές, αλλά και διεθνείς διαστάσεις. Η λύση του ελληνικού ζητήματος είναι σαφές ότι αποτελεί σήμερα το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης, με την έννοια ότι αν δεν μπορεί να λύσει τώρα ένα σχετικά μικρό πρόβλημα, τότε κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα μπροστά σε μια καταιγίδα εξελίξεων και ανατροπών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες μπορεί να σαρώσουν και συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά και πολιτικές ηγεσίες. Ηδη οι άνεμοι -έστω και αντιφατικοί- φυσούν δυνατά από πολλές πλευρές...

«Κλειδώνει» η απόφαση για τον ΦΠΑ

Κοντά σε συμφωνία για τους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας φέρεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους-δανειστές. «Από χθες επήλθε συμφωνία στο μοντέλο για τον ΦΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία για συνολική συμφωνία την 30η Ιουνίου.
Σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ φέρεται να συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους «θεσμούς» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο... Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές - δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσειςκαι όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm».
Σύμφωνα με την τελευταία ελληνική πρόταση, όπως ανέφερε, προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η πρότασή μας αυξάνει τα ξενοδοχεία και τα φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, μειώνει τα τρόφιμα και την εστίαση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε πως «η συμφωνία θα είναι μια και καλή... αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση...θα έχει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος». Σημείωσε πως υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα και καθημερινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη «ευτυχώς» και, όπως είπε, «ο λόγος είναι η σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».
Επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί και εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα».

Στη διαπραγμάτευση και ο ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο φόρο», λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε όμως πως «ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες» και συμπλήρωσε «με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση, θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί».
Τέλος, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών εκατοστών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αιφνίδια θετική αλλαγή στο Brussels Group

Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων σημειώθηκε στο Brussels Group.
Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία, στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
Παρέμβαση Μέρκελ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα, Παρασκευή, η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Η ισπανική εφημερίδα γράφει πως «η Άγκελα Μέρκελ είπε: "αρκετά"» και σημειώνει πως επίκειται συμφωνία, ίσως και μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του προγράμματος δανεισμού από την Ε.Ε. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών».
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις προηγούμενες ημέρες φέρεται να υπήρξε μια σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ιδίως μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), σε μία προσπάθεια συνδυασμού των ενεργειών τους. «Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη. Σήμερα ήδη υπάρχουν δύο στις τρεις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος», σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στην El Mundo.
Όπως προσθέτει η ισπανική εφημερίδα, πρόκειται για μία πολιτική «αλλαγή παραδείγματος, η οποία έχει τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ώστε να υπάρξει «επικείμενη πολιτική συμφωνία» για το πρόγραμμα, με τις εικασίες να μιλούν για περαίωσή της έως την Κυριακή με στόχο να επικυρωθεί σε έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup. Σύμφωνα πάντα με την El Mundo, η νέα αυτή πολιτική συμφωνία θα καταστήσει αναγκαία τη σύγκληση μίας νέας Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και θα γίνουν παραχωρήσεις ως προς τα όσα έχουν, ή έχουν ζητηθεί να γίνουν, ειδεμή θα κλείσει το όλο θέμα εντός του Eurogroup, είτε σε αυτό της 18ης Ιουλίου, είτε σε έκτακτη σύνοδό του νωρίτερα.

Παίζουν τα ρέστα τους και ο Ψαριανός κουβαλάει τους καφέδες


Του Κώστα Βαξεβάνη
Πλησιάζουμε στο τέλος. Όχι στο τέλος με την εσχατολογική έννοια το οποίο προφητεύουν τέσσερις μήνες από τον τυφλό πολιτικά Θεοδωράκη έως την ανοιχτομάτα Ντόρα Μπακογιάννη. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Η οριοθέτηση του τέλους δεν ορίζεται από τις ημερομηνίες σύμφωνα με τις οποίες χρεοκοπούμε το δίχως άλλο, αλλά από τις συμπεριφορές.
Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια συντονισμένη και επιθετική προσπάθεια  να δημιουργηθεί κλίμα τελεσιγράφου προς την ελληνική πλευρά. Δηλώσεις με νόημα, δημοσιεύματα με βεβαιότητα καταστροφής, ακόμη και συνεντεύξεις χαμένες στη μετάφραση, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο. Ξανακούσαμε για Grexit, ξαναδιαβάσαμε πως η Ευρώπη είναι θωρακισμένη και δεν κινδυνεύει απ την Ελλάδα, και συγκλονιστήκαμε από μια ακόμη προφητεία πως σήμερα μέρα Παρασκευή, έρχεται το capital control και το κλείσιμο των τραπεζών. Αν θυμάμαι καλά πριν δύο μέρες επίσης, δεν θα πληρώνονταν οι μισθοί.
Τι συμβαίνει λοιπόν και ενεργοποιήθηκαν όλα τα ξεχασμένα εργαλεία εκβιασμού μαζί με τα ζόμπι της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας;
Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια να πιεστεί η ελληνική πλευρά και να υποχωρήσει στην τελευταία γραμμή άμυνας, η οποία δεν θα έχει σχέση με τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση.
Είναι λογικό συμπέρασμα πως η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Κάπου πρέπει να καταλήξει. Η διαιώνιση δεν κουράζει μόνο την ελληνική πλευρά, δεν φθείρει μόνο την κυβέρνηση, αλλά αποδυναμώνει ως απειλητικό εχθρό και τον Σόιμπλε και την παρέα του. Όλοι λοιπόν έχουν πολιτικούς λόγους και όχι μόνο οικονομικούς να τελειώσει αυτή η διαδικασία.  Έτσι, μπροστά στην τελική ευθεία για την συμφωνία, οι θεσμοί και οι δεσμοί της ευρωπαϊκής λιτότητας παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά.
Το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται  από δημοσιεύματα, διαρροές, ακόμη και δηλώσεις, δημιουργεί τις απαραίτητες πολιτικές και ψυχολογικές προϋποθέσεις για να πιεστεί η κυβέρνηση και να συρθεί στις πιο ευνοϊκές γι’ αυτούς θέσεις.
Τι θα γίνει όμως αν η ελληνική πλευρά ακολουθήσει άλλο δρόμο από αυτόν που προσπαθούν να διαμορφώσουν ως μονόδρομο μπροστά της; Αν επιλέξει μια αντισυμβατική συμπεριφορά, που δεν προβλέπεται και δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν; Ποιός θα πάρει το ρίσκο της αστάθειας στην δυνατή και σταθερή κατά τα άλλα Ευρώπη;
Αν μπορούσαν να ξεμπερδεύουν με την Ελλάδα χωρίς κόστος θα το είχαν κάνει. Ούτε ψυχοπονιάρηδες είναι, ούτε φιλεύσπλαχνοι. Επειδή έχω χάσει το μέτρημα για το πότε χρεοκοπούμε, πεθαίνουμε και έρχεται η δευτέρα παρουσία όπου θα εμφανιστεί ο Θεοδωράκης  ως άγγελος στο πλευρό της Μέρκελ μπροστά στην Bundesbank,  προτιμώ να σκέφτομαι το απλό και λογικό: φτάνουμε στο τέλος και παίζουν τα ρέστα τους. Ε και όπως είναι λογικό, σε ένα τέτοιο κουραστικό παιχνίδι, ο Ψαριανός κουβαλάει τα καφεδάκια.


Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

«Ντόρα...controls» στις τράπεζες!


Οταν το... φιλοευρωπαϊκό μέτωπο καταλαμβάνεται από έξαρση πατριωτικού καθήκοντος, προαναγγέλλει χρεοκοπία. Και όταν ξεχειλίζει από αγνές προθέσεις διάσωσης της χώρας αναλαμβάνει έως και χρέη κεντρικού τραπεζίτη για να ανακοινώσει... λουκέτο στις τράπεζες και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Οπερ, μετά τον συνήθη ύποπτο Αδωνι Γεωργιάδη και την - έχουσα προβλέψει τουλάχιστον 20 φορές την χρεοκοπία κι άλλες τόσες διαψευστεί - Μιράντα Ξαφά, ήρθε η ώρα και της Ντόρας Μπακογιάννη. Η οποία, σε προφανή έκρηξη πατριωτικού καθήκοντος, έδωσε και ημερομηνίες κατά τις οποίες θα επιβληθούν, λέει, έλεγχοι κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Προέβλεψε, για την ακρίβεια ότι τα capital controls θα έρθουν μαζί με το... τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε ίσως επιβληθεί και στην Ελλάδα «μοντέλο Κύπρου».
«Αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, όπως συνέβη και στην Κύπρο», δήλωσε πρωί - πρωί η κυρία Μπακογιάννη στον ΣΚΑΙ.
Και για να μην αφήσει και καμία αμφιβολία για τις άδολες, αμιγώς πατριωτικές της προθέσεις, κάλεσε κατόπιν τούτου τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για «να την ψηφίσουμε όλοι οι άλλοι» και να πάει τη χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η δήλωση Μπακογιάννη θα μπορούσε και να είναι ευσεβείς πόθοι εάν δεν ήταν απλώς επικίνδυνη και, θεσμικά, απολύτως ελεγχόμενη. Διότι εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου που προαναγγέλλει ελέγχους κεφαλαίων στις τράπεζες μπορεί και να προτρέπει σε bank run. Και μπορεί επίσης να αγγίζει τα όρια εκτροπής από τον θεσμικό του ρόλο.
«Όποιος κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις  πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα σενάρια για επιβολή capital controls στις τράπεζες είναι «ανυπόστατα και κακόβουλα. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα».
Ατυχώς, δεν πρόκειται απλώς για θέμα πολιτικών ευθυνών. Πρόκειται για εσκεμμένη καταστροφολογία και καθαρή εθνική υπονόμευση...

Τι θα γίνει εάν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ

Από την «στάση πληρωμών» έως τα «σιωπηλά καθυστερούμενα» κι από την «χρεοκοπία» έως το «χρεοστάσιο». η απόσταση μπορεί να είναι ελάχιστη έως τεράστια. Όση και η απόσταση ανάμεσα στην θεωρία - που ανθεί ξανά τα τελευταία 24ωρα - περί του τι θα σήμαινε μια ελληνική αθέτηση πληρωμής του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, έως την πράξη ενός άνευ προηγουμένου εγχειρήματος για την παγκόσμια οικονομία.
Στην πραγματικότητα, κάθε απάντηση στο ερώτημα «τί θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ;», όση επιστημονική τεκμηρίωση κι αν περιλαμβάνει, είναι πλεύση σε απολύτως αχαρτογράφητα νερά.
Από καταβολής Bretton Woods και από συστάσεως ΔΝΤ ουδεμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχει αθετήσει - μονομερώς - πληρωμή προς το Ταμείο. Η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε είναι τα μόνα κράτη παγκοσμίως που «φέσωσαν» το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά, δε, τη «συναινετική καθυστέρηση» πληρωμής έχει γίνει μόνον μία φορά στα πρόσφατα χρονικά: Το 2003 η Αργεντινή καθυστέρησε την καταβολή δόσης 1 δισ. δολαρίων με την συναίνεση και την έγκριση του Ταμείου, αφού είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις σχεδόν ενός έτους.
Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν πολλά για την περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί όμως να μην σημαίνουν και τίποτα. Διότι επίσης η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που εδώ κι έναν χρόνο αποπληρώνει κανονικά και τις εσωτερικές και τις εξωτερικές της υποχρεώσεις χωρίς να αναχρηματοδοτεί - από καμία πηγή - το χρέος της.
Οπότε, μετά το δίλημμα που θέτει πλέον η κυβέρνηση «άρση ασφυξίας ή στάση πληρωμών στο ΔΝΤ», οι μόνες απαντήσεις για τις ενδεχόμενες συνέπειες έρχονται από το καταστατικό του Ταμείου, τα θεωρητικά «εγχειρίδια» των επενδυτικών τραπεζών και τις αναλύσεις των οικονομολόγων.
Τί προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου, μπορεί να... μην συμβεί και τίποτα για έναν ολόκληρο μήνα. Βεβαίως, οι αντιδράσεις των αγορών δεν είθισται να εκδηλώνονται βάσει καταστατικού, το «γράμμα» του νόμου όμως λέει ότι το Ταμείο θα πρέπει να στείλει άμεσα επιστολή προς την Αθήνα ζητώντας ταχεία καταβολή του ποσού. Εάν παρέλθει ένας μήνας χωρίς να γίνει αυτή η καταβολή, τότε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα το Εκτελεστικό Συμβούλιο πως η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης στις υποχρεώσεις της.
Από εκεί και πέρα, η εξέλιξη των γεγονότων, εξαρτάται από την ανάγνωση και την ερμηνεία που κάνει ο κάθε αναλυτής. Σύμφωνα με την Bank of Αmerica, για παράδειγμα, μπορεί να κηρυχθεί παράλληλη χρεοκοπία προς το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον EFSF, με βάση τις ρήτρες της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα.
Σ' αυτή την περίπτωση οι δρόμοι γα το  EFSF θα είναι δύο: Είτε να καταστήσει άμεσα απαιτητό το σύνολο των οφειλών της Ελλάδας, περίπου 140 δις ευρώ, είτε να ακυρώσει τη δανειακή σύμβαση και να κλείσει κάθε πρόσβαση της Αθήνας στα κεφάλαια του μηχανισμού.
Το πρώτο ενδεχόμενο δεν θεωρείται πιθανό, καθώς θα ενεργοποιούσε τις ρήτρες χρεοκοπίας και στον ιδιωτικό τομέα και, στην πράξη, θα οδηγούσε και σε χρεοκοπία του ίδιου του  ΕFSF.
Mηλιός: Δεν είναι χρεοκοπία, είναι χρεοστάσιο
Η κήρυξη αυτόματης χρεοκοπίας και προς τον  EFSF, ωστόσο, δεν θεωρείται μονόδρομος, απ' όλους τους ειδικούς και οικονομολόγους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Γιάννη Μηλιό «αν η καθυστέρηση πληρωμών θεωρηθεί default, που σημαίνει χρεοστάσιο, όχι χρεοκοπία, τα κράτη δεν χρεοκοπούν, μια αύξηση των spread δεν θα έχει επίπτωση διότι το ελληνικό δημόσιο είναι εκτός αγορών. Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει και θα αρχίσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους».
Αυτή θα ήταν ίσως η πιο θετική εκδοχή για την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως όμως του εάν θα αποχωρούσε τόσο απλά το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, την άποψη ότι το EFSF δεν θα κήρυττε αυτόματη χρεοκοπία υποστηρίζουν κι άλλοι ειδικοί.
Σε πρόσφατη ανάλυσή του το think tank Open Europe επισημαίνεται ότι στην δανειακή σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη που αναφέρει ότι τo EFSF «δεν είναι υποχρεωμένο» να προχωρήσει αναγκαστικά σε μια τέτοια κίνηση. Και οι ειδικοί του Open Europe όμως, θεωρούν πως τον καταλυτικό ρόλο θα έχει πλέον η ΕΚΤ η οποία, κατά την εκτίμησή τους, θα αναθεωρήσει - αρνητικά για την Ελλάδα - την πολιτική της χρηματοδότησης μέσω ELA, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τράπεζες.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Και η στάση της ΕΚΤ, πάντως, δεν μπορεί να προεξοφλείται δογματικά καθώς έχει άμεση συνάρτηση με το τί θα πράξουν και οι οίκοι αξιολόγησης - δηλαδή, από το εάν θα προχωρήσουν σε άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Πρόσφατα, δε, τόσο η Standard & Poor's όσο και η Fitch επεσήμαναν ότι η αθέτηση υποχρέωσης προς επίσημο πιστωτή δεν αποτελεί αναγκαστικά πιστωτικό γεγονός.

"Μαύρο" σε Ταγματάρχη από Ραχήλ Μακρή


Αρνητικά εισηγήθηκε για την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντα συμβούλου της νέας ΕΡΤ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεις της Βουλής κατά τη συνεδρίαση για το ΔΣ της ΕΡΤ. Αρνητικά εισηγήθηκε και για την Έλλη Παπακωνσταντίνου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ταγματάρχης απέτυχε κατά την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ, κάτι το οποίο αποτέλεσε μεταξύ άλλων το λόγο για τον οποίο τοποθετήθηκε αρνητικά.
Όσον αφορά την κα Παπακωνσταντίνου, η κα Μακρή τη ρώτησε αν είναι βαφτισιμιά του Λάμπη Ταγματάρχη.
Τόσο η κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Ταγματάρχης το διέψευσαν, όμως η Ρ. Μακρή δήλωσε ότι δεν πείστηκε και γι’ αυτό τοποθετήθηκε αρνητικά και για την κ. Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως, η πρόεδρος της Βουλής και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνεις, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ρώτησε αν οι προτεινόμενοι έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Όλοι στο σύνολό τους, απάντησαν αρνητικά.

Ευθύνονται οι εργαζόμενοι για το μαύρο στην ΕΡΤ;
Επικαλούμενη άρθρο που είχε γράψει ο Λάμπης Ταγματάρχης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το “μαύρο” στην ΕΡΤ, η Ραχήλ Μακρή ρώτησε κατά πόσο ο προτεινόμενος ως διευθύνων σύμβουλος πιστεύει ότι για το “μαύρο” ευθύνονται οι εργαζόμενοι.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η ίδια, ο κ. Ταγματάρχης «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες».
Ο κ. Ταγματάρχης τόνισε ότι «δεν είναι δεοντολογικά ορθό» να απομονώνει φράσεις από το κείμενό του, με συνέπεια να το διαβάζει ολόκληρο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, βρίσκοντας σύμφωνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως είπε ο κ. Ταγματάρχης, στο άρθρο του έριχνε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους απλούς εργαζόμενους της ΕΡΤ. Βέβαια, όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές ξεπερνούσαν τα όρια ορισμένες φορές.

"Μήλο της έριδος" το Champions League
Ερώτηση και για τυχόν ποινικές εκκρεμότητες του Λάμπη Ταγματάρχη όσον αφορά την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κα Μακρή ρώτησε αν εκκρεμεί ποινική υπόθεση εις βάρους του προτεινόμενου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ ενώ ταυτόχρονα διερωτήθηκε για ποιόν λόγο δαπανήθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ για το εν λόγω τηλεοπτικό προϊόν.
Σύμφωνα με τον κ. Ταγματάρχη, δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα εις βάρος του. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, επί δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο και οικονομικότερο «πακέτο» για το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης διοίκησης.

Αμφισβήτηση για πλεονάσματα στην ΕΡΤ
«Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι' αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία», υπογράμμισε η Ραχήλ Μακρή, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την προηγούμενη θητεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στηλιτεύοντας παθογένειες προηγούμενων κυβερνήσεων της ΕΡΤ, η Ραχήλ Μακρή αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην υπόθεση αποδόμησης του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη.
Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε προσπάθεια συκοφάντησης του Κώστα Βαξεβάνη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δημοσιεύματα τα οποία τον ήθελαν να λαμβάνει μισθό ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Πηγή

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *