Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Τέλος Ιουνίου η προθεσμία για συμφωνία

Κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, ξεκινά, με τις διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο να έχουν επιταχυνθεί. Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των «θεσμών».

Υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των «θεσμών»

Το στίγμα ως προς την πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας δόθηκε εκ νέου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη -τη δεύτερη εντός τριών ημερών- του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι η επικοινωνία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή όλων ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, συνεχίστηκαν οι ανταλλαγές απόψεων στο πλαίσιο του Brussels Group, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των «θεσμών», προκειμένου να συμφωνηθεί ένας αξιόπιστος κατάλογος μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
Η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου.
Κατά την τακτική ενημέρωση προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των «θεσμών» για το τι πρέπει να γίνει και πού πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες, στο πλαίσιο του Brussels Group, τονίζοντας πως οι «θεσμοί» έχουν πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Τέλος, η M. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και πως οι επαφές του Σαββατοκύριακου ήταν εποικοδομητικές.
Ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεAP Photo/Michael Sohn

Δηλώσεις εκπροσώπου Β. Σόιμπλε

Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και επισήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των «θεσμών» του περασμένου Δεκεμβρίου.
«Υπάρχουν δεκαπέντε σημεία και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τόνισε δε ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους «θεσμούς» και με κανέναν άλλον.

Στις 18 Ιουνίου ή και νωρίτερα η σύγκλιση του Eurogroup

Η εκπρόσωπος του Z.K. Γιούνκερ είπε πως στις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί Eurogroup αλλά μπορεί και να συγκληθεί και νωρίτερα.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από τα άρθρα είναι οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις» ανέφερε με δεικτικό τρόπο στο Γαλλικό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος αναφερόμενη στο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γιέγκερ ανέφερε με τη σειρά του ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 18ης Ιουνίου.
Συνεδρίαση EurogroupEUROKINISSI/Ε.Ε.

Αισιοδοξία Γκάμπριελ

O αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις.
Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα λάμβανε νέα οικονομική βοήθεια μόνο αν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *