Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει στη Βουλή, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, που θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση, ώστε να δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συμφωνία για το χρέος. Ο κ. Τσίπρα εκτίμησε ότι αν αυτά προχωρήσουν ομαλά, το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησh αναλαμβάνει εκ νέου με στόχο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχει θέσει τις προϋποθέσεις για τη «νέα Ελλάδα», χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία των δανειστών, με ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.
Πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα εφικτό όραμα, σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. «Αυτή η βουλή θα εξασφαλίσει την έξοδο τη χώρας από την κρίση» είπε. «Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Θα είναι μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις», τόνισε ό κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι η εντολή της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν «εντολή σταθερότητας, εντολή τετραετίας». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη εντολή, πέρα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, να ξεκινήσει «μία μεγάλη πέρα τομών και μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει αδικίες.
Ο κ Τσίπρας είπε ότι αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς, οι δυνάμεις του παλιού που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας και «θα συγκρουστούμε». Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η σταθερότητα πρέπει να αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά το ότι η νέα συμφωνία «εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ» για τη χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη.
Έκανε λόγο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με ενίσχυση της εργασίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ένα δρόμος εφικτός όχι όμως και ευκολοδιάβατος», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως για να γίνουν τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία. ««Θα περάσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει δύσκολα έως και, ας μην το κρύψουμε, επιβαρυντικά μέτρα» ,δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η επιτυχής έκβαση για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης, τόνισε και εκτίμησε ότι στο βαθμό που υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το α’ εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής στην ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι η αναδιάρθωση του χρέους με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί επιμήκυνση πληρωμών, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δεύτερο ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας: «Ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία των τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς: δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις ίδιες διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αγόρασε το Κράτος τις τράπεζες αφήνοντας το management στους παλαιούς μετόχους. Δεσμευόμαστε για τράπεζες με λεφτά δημοσίου που θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής και των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά».
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως τρίτο στοίχημα την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων και περιέγραψε παράλληλα τις 4 μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, οι οποίες είναι:
1. Ρύθμιση των κόκκινων δανείων
2. Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Σταθερός επίσης ο προσανατολισμός για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ
4. Η δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.
2. Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Σταθερός επίσης ο προσανατολισμός για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
3. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ
4. Η δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Εξέφρασε την ανάγκη για ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, ενώ παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν τέτοιες συναινέσεις και στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δύσκολα σημεία, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, τη φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό. Για κάθε ένα από αυτά τα δύσκολα σημεία -είπε- θα κάνουμε τα πάντα να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες.
Αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου