Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Οι "σοφοί" του Κατρούγκαλου και η εισήγησή τους για το μεγάλο σφάξιμο των ασφαλισμένων...


Επειδή, πολλά λέγονται και γράφονται σε σχέση με το Ασφαλιστικό, με αφορμή και το σημερινό «πόνημα-πόρισμα» -σοκ των δήθεν «σοφών» για το μέλλον των ασφαλισμένων, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα.
Πίσω από τους δήθεν «σοφούς» που επέλεξε ο κ. Κατρούγκαλος πριν τις εκλογές, για να συντάξουν το πόρισμα-λαγό, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τον αφανισμό της κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεων και παροχών) στην Ελλάδα, κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Ολοι μαζί θέλουν να αρπάξουν από τους συνταξιούχους 4 δισ. ευρώ ως το 2018!
Για παράδειγμα, το μέλος της επιτροπής των «σοφών» Μ. Νεκτάριος (πρώην διοικητής του ΙΚΑ και της Εθνικής Ασφαλιστικής) δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι υπέρ της παρουσίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών (ως τρίτου πυλώνα) στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης, ο ομ. καθηγητής Κρεμαλής, που μετείχε στην επιτροπή, έχει συντάξει επ΄ αμοιβή διάφορες εκθέσεις υπέρ του κλάδου των διαφημιστών….
Πάντως, υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν αναγάγει σε «ευαγγέλιο» την πρόταση των Σπράου-Γιαννίτση, υποστηρίζοντας κατά κόρον πως εάν είχε υιοθετηθεί εδώ και χρόνια, δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα με το Ασφαλιστικό! Αλήθεια, μπορεί να μας πει κάποιος από τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρότασης, εάν ο κ. Γιαννίτσης είχε προβλέψει ότι η ανεργία θα έφτανε στο 27% και πως θα υπήρχαν μισθοί των 300-400 ευρώ;
Την ίδια στιγμή, ΟΛΟΙ οι υποστηρικτές της ισοπέδωσης της κοινωνικής ασφάλισης, αποσιωπούν συστηματικά:
  • Τη μεγάλη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων από το Χρηματιστήριο, που έγινε επί των ημερών του κ. Γιαννίτση.
  • Επίσης, δεν λένε τίποτα για τη δεύτερη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.
  • Την ίδια στιγμή, δεν μιλάει κανένας για τη διαχρονική ληστεία, που γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια στα Ταμεία, με την υποχρεωτική και σχεδόν άτοκη κατάθεση των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα αποθεματικά αυτά γίνονταν συστηματικά "θαλασσοδάνεια" που στη συνέχεια διαγράφονταν, αλλά οι «εκλεκτοί» δανειζόμενοι του συστήματος …παρέμεναν πλούσιοι!
  • Ακόμα, επιδιώκουν να ξεχάσουμε την τελευταία μεγάλη ληστεία των Ταμείων (ξεπέρασε τα 17 δις. ευρώ), που έγινε το 2012 με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους μέσω του PSI.
Το πόρισμα των «σοφών», εφόσον νομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, έρχεται να κουκουλώσει διαχρονικά τις τεράστιες ευθύνες για όλες τις ληστείες που έχουν γίνει σε βάρος των εργαζομένων-ασφαλισμένων, απαλλάσσοντάς τους από αυτές με τον πλέον προκλητικό τρόπο για την ελληνική κοινωνία…


 Τα Βασικά σημεία της πρότασης της επιτροπής σοφών είναι τα ακόλουθα:

- Μία εθνική – κοινωνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κοινωνική σύνταξη πρέπει να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να προστατεύει όσους δεν έχουν ένα συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο (ατυπικές μορφές απασχόλησης, διαστήματα ανεργίας). Το ύψος της εθνικής σύνταξης δεν είναι δυνατόν να προσδιορίζεται με απόλυτους δημοσιονομικούς όρους, αλλά με κοινωνικούς δείκτες..


- Εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. Όσον αφορά στις εισφορές προτείνονται ενιαία ποσοστά εισφορών και βάση υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, με μόνη διάκριση αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους. Η Επιτροπή τάσσεται κατά της κατάργησης των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων.

-Εικονικοί λογαριασμοί καθορισμών εισφορών.Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Επιτροπή Σοφών, πως ο εργαζόμενος συσσωρεύει σ’ έναν ατομικό λογαριασμό όλες τις εισφορές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές που συγκεντρώνονται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου, τοκίζονται με το παραπάνω εκάστοτε εικονικό επιτόκιο και σχηματίζουν το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο. 

- Ένα Κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συστήματος. Το κεφάλαιο αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των Ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050. Π.χ ένας νέος τέτοιος πόρος μπορεί, να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.

 Επίσης, στο ταμείο θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι φορείς από το PSI, σημειώνει η Επιτροπή.

 Ολο το πόρισμα από ΤΑ ΝΕΑ, εδώ: http://www.tanea.gr/files/1/2015/porisma.pdf


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *