Νέο mea culpa ΔΝΤ που πάντως επιμένει στην ίδια συνταγή. Σε έκθεσή του το ταμείο καταγράφει μια σειρά από παραλείψεις που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα. Η σημαντικότερη είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που όπως σημειώνεται καθυστέρησε αδικαιολόγητα στην ελληνική περίπτωση.
Στο μεταξύ σε δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) αναφέρεται ότι η Ελλάδα το 2016 θα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Τέλος εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ που επικαλείται το Spiegel διαπιστώνει μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σημειώνει μάλιστα ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο αντί τον Οκτώβριο και γι’ αυτό θα ευθύνονται οι ελληνικές εκλογές.
Τα λάθη του ΔΝΤ
Η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι: «Πρέπει να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και να δίδεται σημασία στην ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύει το Spiegel το ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος. «Από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα χρηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη» όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος και που θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο αρθρογράφος επικαλείται εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση. Ως λόγο της καθυστέρησης οι συντάκτες της έκθεσης προβάλουν τις πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.
Μέχρι τότε ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου