Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η διπλή -εκ των έσω- απειλή για τον Μητσοτάκη




Συνήθως οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί απειλούνται από την αντιπολίτευση. Όμως, καμιά φορά μπορεί να απειλούνται περισσότερο εκ των έσω. Kαι αυτό το «έσω» μπορεί να είναι υπουργοί, βουλευτές και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Τέτοια φαίνεται ότι είναι η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ισχυρισμός φαντάζει παράξενος. Είναι δυνατόν κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές να …απειλούν τον πρωθυπουργό τους; Αν παρατηρήσουμε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, κυρίως με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, θα συμπεράνουμε ότι αυτό(μπορεί να) συμβαίνει. Ιδού πώς:

-Την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός (προσπαθεί να) εκπέμπει μετριοπαθή λόγο και λέει ορισμένα αυτονόητα για πολιτισμένη χώρα (αλλά όχι για όλους στο κόμμα του…) πράγματα, υπουργοί του επιμένουν στην ακραία ρητορεία, που προσιδιάζει περισσότερο σε ακροδεξιά κόμματα. Ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης μιλάνε για «λαθρομετανάστες» που δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια και πρέπει να απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Προφανέστατα δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση τα διεθνή νομικά δεδομένα και-το χειρότερο- αδιαφορούν αν έτσι ενισχύουν τα ξενοφοβικά αισθήματα συγκεκριμένου ακροατηρίου. Μπορεί και να το επιδιώξουν, ενθυμούμενοι το ένδοξο παρελθόν τους στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ του μέντορά τους Γιώργου Καρατζαφέρη και βλέποντας την εκλογική επιτυχία του άλλοτε συνοδοιπόρου τους Κυριάκου Βελλόπουλου.

Οπότε ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: γιατί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσπαθεί να λανσάρει ένα «κεντρώο» και «μεταρρυθμιστικό» προφίλ, επιτρέπει τέτοιες «παρεκκλίσεις» που το ακυρώνουν; Η απάντηση είναι εξίσου εύλογη: διότι ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης και όσοι άλλοι εκπέμπουν ακροδεξιό λόγο εκφράζουν ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος της ΝΔ. Φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές, όταν αυτό το κομμάτι μετακινήθηκε από την Χρυσή Αυγή στη ΝΔ και συνέβαλε στην επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Όμως, είναι άλλο η περίοδος της αντιπολίτευσης και άλλο η κυβερνητική. Μέχρι τις 7 Ιουλίου η ΝΔ «εισέπραττε» από παντού, καθώς κυριαρχούσε έντονο αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα. Σήμερα η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση και σε λίγο θα αρχίσει να υφίσταται την φθορά από την άσκηση της εξουσίας. Η μερίδα των «μετριοπαθών» («κεντρώων») ψηφοφόρων, που ψήφισαν αυτή τη φορά τη ΝΔ και δεν έχουν σχέση με ακροδεξιές απόψεις και πρακτικές, μπορεί να αρχίσουν να μετανιώνουν. Και κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης ίσως χρειαστεί να επιλέξει.

-Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από ορισμένους γραφικούς, επιπόλαιους-και σε κάθε περίπτωση αδίστακτους κυνηγούς της δημοσιότητας- βουλευτές του κόμματός του. Ηδη το «μπογδανίζειν» έχει μεγάλο σουξέ τα κοινωνικά δίκτυα. Ο περί ου ο λόγος, όμως, δεν περιορίζεται σε γραφικότητες. Καμιά φορά (νομίζει ότι) παριστάνει τον αναλυτή ή τον επιθεωρητή Κλουζό. Όπως πριν λίγες μέρες, όταν επιχείρησε να συνδέσει τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια με μια δήλωση του Ερντογάν, αλλά υποχρεώθηκε να τα μαζέψει άρον άρον(ελπίζουμε κατόπιν υποδείξεως). Τελευταίο «κατόρθωμά» του όσα υβριστικά είπε για ένα κόμμα άλλης χώρας, το κυπριακό ΑΚΕΛ.

Και στις περιπτώσεις αυτές, στο ερώτημα «γιατί τα επιτρέπει ο Μητσοτάκης;», η απάντηση είναι ίδια: γιατί οι τύποι αυτοί έχουν κομματικό και εκλογικό ακροατήριο.

Είναι κατανοητό ότι η ανοχή αυτή που επιδεικνύει ο Μητσοτάκης έχει σχέση με τις κομματικές ανάγκες. Μόνο που τώρα δεν είναι στην αντιπολίτευση, όπου όλα χωνεύονταν μέσα στην ανάγκη κατάκτησης της εξουσίας. Τώρα είναι κυβέρνηση.

Τα προβλήματα είναι μπροστά του, οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται. Και αν-ο μη γένοιτο- τα πράγματα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οδηγηθούν σε χειρότερο σημείο, πώς θα πείσει η κυβέρνηση δημάρχους και τοπικές κοινωνίες να δεχθούν ανθρώπους από νησιά, όταν υπουργοί και βουλευτές καλλιεργούν τέτοιο κλίμα;

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενοχλείται σφόδρα όταν κάποιοι από την αντιπολίτευση τον παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι και τον Ορμπαν (δικαίως ενοχλείται-και όσοι το κάνουν διαπράττουν λάθος), γιατί επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές, πατώντας σε δύο βάρκες(και την «κεντρώα» και την ακροδεξιά); Νομίζει ότι έτσι θα συνεχίσει να «εισπράττει» και από τις δύο πλευρές; Κάνει λάθος. Αυτό συνέβη στις 7 Ιουλίου για συγκεκριμένους λόγους. Δεν θα επαναληφθεί.

Θα είναι πολύ οδυνηρό για τον νυν πρωθυπουργό να ανακαλύψει αργά μια πικρή αλήθεια που έχει πει ο Τσόρτσιλ: «Εξω από το κόμμα μου είναι οι αντίπαλοί μου. Μέσα στο κόμμα μου είναι οι εχθροί μου».
  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *