Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Θα γίνει ο Μητσοτάκης νέος Καραμανλής;

 


 γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

  

Το επόμενο δίμηνο έρχονται νέες ανατιμήσεις-φωτιά σε 800 είδη ευρείας κατανάλωσης. Πλέον με τόσες ανατιμήσεις τους τελευταίους μήνες όχι καρότσι, ούτε το μικρό καλαθάκι δεν γεμίζει! Προσφορές και μόνο τα αναγκαία…

 

Στην αγορά οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, η αισχροκέρδεια κάνει πάρτι, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί και ο αρμόδιος υπουργός παίζει τένις! Πάλι καλά που βρήκε χρόνο για μια σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Ολη αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα αναλγητικά και επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις. Απαιτεί βούληση, αποφασιστικότητα και σχέδιο.

 

Αλλά επειδή έχουμε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατεθειμένο, χειροπιαστά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη φορολογική πολιτική της. Δεν μειώνει που δεν μειώνει τον ΦΠΑ, παρά τα υπερέσοδα, προσθέτει φορολογικά βάρη στους πολίτες. Το 2023 θα πληρώσουμε ξανά από την τσέπη μας τα σχεδόν 5 δισ. επιπλέον φόρων που πληρώσαμε το 2022, με «καπέλο» 700 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Είμαστε η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη και η τρίτη χώρα του κόσμου με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση στη διάρκεια της πανδημίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποφέρουν, που σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική η οποία ασκείται αποτυγχάνει.

 

Υπάρχει και κάτι ακόμη, που ακούγεται καταστροφικό… Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν με ανησυχία ομοιότητες στη νυν δημοσιονομική διαχείριση της Ν.Δ. με εκείνη της ολέθριας διακυβέρνησης 2004-2009 που οδήγησε στη χρεοκοπία. Ζήλεψε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις οικονομικές πρακτικές και τη «δόξα» του Κώστα Καραμανλή; Δεν το γνωρίζουμε... Σε κάθε περίπτωση η αναβίωση μιας τέτοιας κατάστασης δεν παραπέμπει απλώς στην Ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Είναι ένας εφιάλτης που κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *