Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Διπλασίασε τα κέρδη της η Shell, το τρίτο τρίμηνο του 2022..!

 


Εκμεταλλευόμενη τις υψηλές τιμές πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η βρετανική Shell υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ενεργειακού κολοσσού αυξάνει την πίεση από την αντιπολίτευση προς τον πρωθυπουργό Σούνακ να προχωρήσει σε φορολόγηση των υπερκερδών αυτών, εν όψει των ανακοινώσεων για τον προϋπολογισμό.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Shell, τα προσαρμοσμένα κέρδη, που εξαιρούν τα εφάπαξ στοιχεία και τις διακυμάνσεις της αξίας των αποθεμάτων, εκτινάχθηκαν στα 9,45 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,13 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης, η εταιρεία θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών 4 δισ. δολαρίων και σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της για το τέταρτο τρίμηνο κατά 15%.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν φαν Μπέρντεν, δήλωσε: «Παρέχουμε ισχυρά αποτελέσματα σε μια περίοδο συνεχιζόμενης αστάθειας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις και τους πελάτες για να αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενεργειακές τους ανάγκες».

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Μόσχα έχει περιορίσει -σε μερικές περιπτώσεις έχει σταματήσει εντελώς- τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Το αργό πετρέλαιο μπρεντ, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές πετρελαίου, ήταν κατά μέσο όρο 100,84 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, 37% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι. Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ευρώπη υπερτριπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη επιβάλει φόρους στα απροσδόκητα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - που έχουν πέσει από τα υψηλά του καλοκαιριού - συμπιέζουν σπίτια και επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης ενός ανάλογου φόρου τον περασμένο μήνα.

 

Η Βρετανία επέβαλε τον Μάιο πρόσθετο φόρο 25% στα κέρδη που προέρχονται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο προσωρινός φόρος έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει περίπου 5 δισ. λίρες (5,8 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος του 2025. Ο φόρος κόστισε στη Shell 361 εκατ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, είπε η εταιρεία.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία πιέζουν τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα, να αυξήσει τον φόρο επί των κερδών καθώς σπεύδει να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της Βρετανίας με νέα φορολογικά και σχέδια δαπανών. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να παραδώσει το φθινοπωρινό οικονομικό της δελτίο στη Βουλή στις 17 Νοεμβρίου.

 

Όπως δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Shell, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για θέματα Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη από το πετρέλαιο «ανθούν», η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να επιβάλει έναν «σωστό έκτακτο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας».






πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *