Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Οι πιο τυφλές λέξεις

 


γράφει ο Πέτρος Μανταίος

 

«Τυφλή εργαλειοποίηση». Η «εργαλειοποίηση» είναι η λέξη-ψωμοτύρι του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, αλλά και όλης της κυβέρνησης, που, φαίνεται, τη θεωρούν λέξη-κλειδί τού ολοένα εκτεινόμενου στα χάη πολιτικού τους λεξιλόγιου. Τη χρησιμοποίησε και τον Αύγουστο, τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Το είπε και την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξή του στον Ανδρέα Σπυρόπουλο (ΕΡΤ1, 28/9), πάλι για τον ίδιο λόγο (και το ίδιο πρόσωπο, τον Νίκο Ανδρουλάκη). Μόνο που αυτή τη φορά πρόσθεσε και το επίθετο «τυφλή»· προφανώς υπάρχουν και εργαλειοποιήσεις… ανοιχτομάτες.

 

Ισως υπάρχει εδώ λανθάνουσα αντιστοίχιση προς τις… τυφλές παρακολουθήσεις ή υποκλοπές ή (το νεόκοπο, προϊόν εργαστηρίων της κυβέρνησης και αυτό) επισυνδέσεις. Αηδείς λέξεις και οι δυο κατά τη γνώμη μου, αηδείς έως εμετικές και γραμματικά και εννοιολογικά: εργαλειοποίηση και επισύνδεση.

 

Καθρεφτίζουν το… απολιτικόν της πολιτικής περιόδου που διερχόμαστε, με την πιο δεξιά κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και δω. Μιλάμε μετά για στροφή της Ευρώπης προς την Ακρα Δεξιά, ιδίως μετά τις εκλογές στη Σουηδία, κυρίως, τις πρόσφατες, στην Ιταλία. Αλίμονο, έχει προηγηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προ πολλού. Ο πρόδρομος!

 

 

Είπε όμως κάτι ακόμα, ότι είναι «επιλογή του», του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (σε πολιτικό αρχηγό αναφέρεται!), «να στρίψει πολύ προς τα αριστερά…». Γιατί άραγε; ρωτάω… Απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπροσωπών την κυβέρνηση ασφαλώς (εκτός αν το είπε… αυθορμήτως!): «Θεωρώντας [ο Ανδρουλάκης] ότι εκεί είναι το προνομιακό του πεδίο ή ότι αυτός είναι ο τρόπος […] να έχει μια καλύτερη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό». Μάλιστα. Πολιτικός αρχηγός και κόμμα στρέφονται προς τα αριστερά, από… ιδιοτέλεια, όχι επειδή πιστεύουν, ενδεχομένως, ότι η «ομάδα Μητσοτάκη» ναρκοθετεί τα συμφέροντα του τόπου! Αυθάδης και αγενής επιπλέον ο κ. εκπρόσωπος! Φάγανε τον φάκελο, πάνε τώρα να του φάνε… και το βόδι του ανθρώπου!

    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *