Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.!

 


Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια έπειτα από επιθέσεις σε πλοία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία, όπως μεταδίδει το TASS επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

 

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρομοκρατικές ενέργειες από το καθεστώς του Κιέβου, με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών, κατά πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και εμπορικών πλοίων που σχετίζονται με την ασφάλεια του “διαδρόμου σιτηρών”, η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή της στην εφαρμογή της συμφωνία», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 

Σε μια πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπος του ΟΗΕ – ο οποίος διαμεσολάβησε για τη συμφωνία – ανέφερε ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές.

 

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας. Η συμφωνία έχει διάρκεια 120 ημερών, δηλαδή θα εκπνεύσει στα μέσα Νοεμβρίου.

 

«Θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια της Τουρκίας»

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

 

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

 

«Η γεωγραφία των παραληπτών των φορτίων αυτών αποδείχθηκε εντελώς ασυνεπής με τους ανθρωπιστικούς στόχους που διακηρύσσονταν αρχικά», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ τονίζεται ότι «τα φτωχά κράτη, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, έλαβαν μόλις το 3% των τροφίμων, κυρίως μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος».

 

Η Ρωσία ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου ζητά να αναθεωρηθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαπατήθηκαν από τη Δύση και πως μπορεί μεν κάποιοι περιορισμοί για τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς «έξυπνες κυρώσεις» συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

 

 

Η έκκληση του ΟΗΕ

Από την Παρασκευή, ο ΟΗΕ προέτρεπε το Κίεβο και τη Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία που λήγει στις 19 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παράλληλα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα από τη Ρωσία θα διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά.

 

Μάχες στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ

Στα άλλα πεδία των μαχών, ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για συγκρούσεις στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, κυρίως κοντά στην Μπαχμούτ, τη μοναδική ζώνη όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι σημειώνουν κάποια πρόοδο. Αναφέρθηκαν επίσης βομβαρδισμοί σε πολλές άλλες περιοχές.

 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Κίεβο, 50 άτομα από κάθε πλευρά.

 

Στο μέτωπο του Νότου, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πυρά πυροβολικού στο χωριό Κομπζάρτσι, την τελευταία κοινότητα που ελέγχεται από τους Ουκρανούς πριν από τη γραμμή επαφής με τους Ρώσους.

 

Οι δύο πλευρές προετοιμάζονται σε αυτήν τη ζώνη για τη μάχη της Χερσώνας, απ’ όπου οι ρωσικές κατοχικές αρχές απομάκρυναν δεκάδες χιλιάδες άμαχους, μια ενέργεια που η Ουκρανία αποκαλεί «εκτοπισμό».





 

πηγή με πληροφορίες από Reuters, AFP

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *