Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Χωρίς το «μ» στη μέση

 


γράφει  η Μαρία Μαθιουδάκη*

  

Μπήκε κι ο Οκτώβρης, χωρίς το γράμμα «μ» ενδιάμεσα. Λες κι αυτή η έλλειψή του αποτέλεσε την έσχατη ανάγκη του να ξεχωρίσει σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες: Αύγουστος: κατακαλόκαιρο, Δεκέμβρης: γιορτές, Απρίλης: άνοιξη, Γενάρης: Πρωτοχρονιά, και πάει λέγοντας. Μόνο ο Οκτώβρης δεν είχε για κάτι να καυχηθεί ποτέ ως αυτούσιος μήνας. Ως εποχή. Δεν μιλάω, φυσικά, για γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση, ούτε για εθνικές εορτές όπως η 28η Οκτωβρίου. Μιλάω για τον μήνα ως αφορμή μιας εποχής.

 

Ακόμα και στο σχολείο ήταν ο πιο βαρετός. Δεν ήταν ούτε Σεπτέμβρης, που, εντάξει, έχει την αίγλη του καινούργιου της νέας σεζόν, ούτε Νοέμβρης, που αρχίζεις να μετράς αντίστροφα για τις γιορτές.

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, σου λέει κι αυτός ο καημένος, ας βγάλω αυτό το «μ» από τη μέση μπας και ξεχωρίσω έστω και λίγο. Ομως στο μόνο που ξεχώρισε, τελικά, ήταν στις τιμωρίες που μας έβαζαν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι να μάθουμε να τον γράφουμε σωστά. Ετσι, όχι μόνο δεν έγινε ξεχωριστός, αλλά κατέληξε και αχώνευτος στο τέλος. Ενας λειψός ορθογραφικά μήνας, χωρίς το «μ» στη μέση του να ξαποσταίνεις καθώς τον προφέρεις.

 

 

Η μόδα του Halloween τα τελευταία χρόνια, που μας ήρθε εκ Δύσεως, γιατί η γιαγιά μου στη Μήλο, τις κολοκύθες τις είχε για να φτιάχνει γλυκά του κουταλιού και πίτες, σαν να ήρθε για να δώσει κάτι σ’ αυτόν τον άοσμο και άγευστο μήνα. Εντάξει, το Halloween δεν θα συγκριθεί ποτέ με τις Απόκριες και τα πάρτι του Φλεβάρη και του Μάρτη που ξέρουμε εμείς. Και έχει κι αυτή τη σκοτεινιά με το «trick or treat», που εδώ στην Ελλάδα με τα Greek feta και mpouzouki δεν κολλάει πολύ. Οπότε, πάνε και οι κολοκύθες και τα στολίσματα.

 

Τι μας έμεινε, λοιπόν, να πούμε γι’ αυτόν το κουτσό ορθογραφικά μήνα; Είναι οπωσδήποτε ένας ρομαντικός μήνας ο Οκτώβρης. Με τα φύλλα των δέντρων που αρχίζουν να πέφτουν και δίνουν ένα πιο ζεστό χρώμα στους δρόμους και στα σοκάκια. Εχει ωραίο καιρό. Ούτε πολλή ζέστη ούτε πολύ κρύο. Υπέροχος για βόλτες.

 

Ο Οκτώβρης, τελικά, μέσα στην αδιαφορία που υποτίθεται ότι κουβαλάει, ίσως να είναι και λίγο συναρπαστικός μήνας. Είναι ο μήνας της προετοιμασίας. Είναι ο μήνας των αποφάσεων. Είναι ο μήνας που λες: τέρμα οι διακοπές και τα ψέματα, τέρμα οι θεωρίες. Καιρός για πράξεις. Ολόκληρη Οκτωβριανή Επανάσταση ενέπνευσε άλλωστε. Ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε την έλλειψη ενός γράμματος. Αλλωστε στην Ελλάδα η πιο προσφιλής μας λέξη από «μ» ξεκινάει. Δεν μας λείπει και ιδιαίτερα από τη μέση ενός μήνα στην τελική.

 

 * πολιτική επιστήμονας, τραγουδοποιός

 

 

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *