Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Νοσούσα κοινωνία, αποτυχημένη πολιτεία

 


γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Οσο περισσότερο ξετυλίγεται το κουβάρι της συνταρακτικής ιστορίας και των αποτρόπαιων ενεργειών των παιδοβιαστών του Κολωνού τόσο πιο πνιγηρή γίνεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μια τραγωδία που δημιουργεί ένα μεγάλο τραύμα στο σώμα της κοινωνίας μας, η οποία δείχνει να νοσεί βαριά. Κι αυτό διότι το εν λόγω ειδεχθές έγκλημα είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού καθημερινά κατακλυζόμαστε από σοκαριστικές καταγγελίες για βιασμούς γυναικών ή γυναικοκτονίες, ασελγείς πράξεις σε παιδιά, αύξηση της βίας και της νεανικής εγκληματικότητας κ.ά.

 

Εχουμε πάρει ως κοινωνία τον κατήφορο και πρέπει θεσμικά και οργανωμένα να βάλουμε φρένο. Η φρικώδης υπόθεση με το 12χρονο κορίτσι φέρνει εμφατικά στο προσκήνιο την αποτυχία του κοινωνικού κράτους να προστατέψει ευάλωτους και παιδιά και της πολιτείας να διαπαιδαγωγήσει την ηθική στους πολίτες. Η πρόληψη και η εκπαίδευση ανύπαρκτες, οι κοινωνικές δομές ελλιπείς και γραφειοκρατικές. Βιώνουμε τα αποτελέσματα με τρόπο ολέθριο… Είναι παρήγορο ότι ο κώδικας της σιωπής και του φόβου σπάει και τα φαινόμενα αυτά καταγγέλλονται από τα θύματα. Παραμένει όμως ζητούμενο ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων που θα μεριμνούν εγκαίρως για όσους έχουν ανάγκη ή κινδυνεύουν από κυκλώματα διεστραμμένων τεράτων και κάθε είδους κακοποιών.

 

Για να συμβούν αυτά, χρειάζεται επίσης το πολιτικό σύστημα να ομονοήσει. Να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, αντί να εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες για κόμματα βιαστών και για κόμματα που δεν ψήφισαν τους ποινικούς κώδικες για τον βιασμό. Οι ηγεσίες οφείλουν να απομονώσουν αυτές τις φωνές. Από εκεί και πέρα, άπλετο φως και να αφήσουμε απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. Δεν θα μάθουμε την αλήθεια από κουτσομπολίστικες εκπομπές ούτε από προγράμματα της κλειδαρότρυπας. Υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που θα κρίνουν και θα επιβάλουν τις ανάλογες ποινές με βάση τον νόμο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *