Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης στου δρόμους – Απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στη βίαιη φτωχοποίηση

 

Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία, Ουγγαρία - Οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την ακρίβεια

 

Ώθηση στην ενίσχυση και στον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, έδωσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν προχτές σε όλη τη Γαλλία, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων από διάφορους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

 

Η 24ωρη απεργία οργανώθηκε και ως άμεση έκφραση αλληλεγγύης στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα διυλιστήρια της χώρας, κόντρα και στην επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα η οποία κλιμακώθηκε με τις εντολές για επιστράτευση απεργών που έδωσε η κυβέρνηση Μακρόν, προστατεύοντας με κάθε τρόπο την κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών ενώ η ακρίβεια εξανεμίζει διαρκώς το εργατικό – λαϊκό εισόδημα.

 

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν προχτές σε περίπου 200 πόλεις. Σε αυτές ξεχώρισε η συμμετοχή κλάδων όπως η Μεταλλουργία, οι Μεταφορές, η Ενέργεια, αλλά και τα Λιμάνια, το Εμπόριο, η Εκπαίδευση, η Υγεία κ.λπ.

 

Παρά τις αυξανόμενες απειλές και τις νέες επιστρατεύσεις απεργών, εργαζόμενοι σε διάφορα διυλιστήρια συνέχισαν και χτες την απεργία, όπως στη μονάδα της Γκονφρίγ – Λ’ Ορσέ (στη Σεν Μαριτίμ της Νορμανδίας), μετά από απόφαση που έλαβε η Γενική τους Συνέλευση με μεγάλη πλειοψηφία. Συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν – σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde» – οι εργαζόμενοι και σε διυλιστήριο της «TotalEnergies» στη Λα Μεντ, στη νότια επαρχία Μπους-ντι-Ρον. Στη μονάδα στη Φεϊζίν (στην περιφέρεια Λιόν, κεντρικά), οι εργαζόμενοι αποφάσισαν χτες το πρωί να συνεχίσουν την απεργία, ενώ αργά το απόγευμα αναμενόταν να επανεξετάσουν τη στάση τους, μετά από συνάντηση με την εργοδοσία.

 

Σε κάθε περίπτωση, η δύναμη του πολυήμερου αγώνα, αλλά και η μεγάλη αλληλεγγύη που εκφράστηκε, όπλισαν τους εργαζόμενους με νέα ισχύ, μεταξύ άλλων και στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, προτάσσοντας μεταξύ άλλων και την προστασία όσων πρωτοστάτησαν στις απεργίες, κόντρα σε νέα σχέδια τρομοκράτησης από τα μονοπώλια και την κυβέρνηση.

 

Την ώρα που αστικά κόμματα και ΜΜΕ έχυναν «δηλητήριο» κατά των απεργών, με κάθε είδους συκοφαντίες, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στάθηκε στο πλευρό τους, γεγονός που εκφράστηκε στην πράξη στο απεργιακό κύμα και στις μεγάλες διαδηλώσεις της Τρίτης.

 

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε μεταξύ άλλων ο γνωστός και αγαπητός Γαλλομαροκινός ηθοποιός Ζαμέλ Ντεμπούζ, γνωστός από πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε ταινίες όπως «Αστερίξ και Κλεοπάτρα». Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν τη χώρα όταν υπάρχουν άνθρωποι που γίνονται όλο και πιο πλούσιοι και δεν υπάρχει μια μέριμνα για τους υπόλοιπους (…) όταν βλέπουμε μια επιχείρηση σαν την “Total” να παρουσιάζει αυτά τα κέρδη (…) Κανείς δεν θέλει να στέκεται στην ουρά για τη βενζίνη, αλλά καταλαβαίνουμε την κατάσταση αυτών των εργαζομένων και είμαστε με όλη μας την καρδιά μαζί τους (…) είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους».

 

 

Συνεχίζονται οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

 

 

 

Τη συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων μετέφερε στην εργατική τάξη της Γαλλίας η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πήρε μέρος στις δυναμικές προχτεσινές κινητοποιήσεις.

 

Η αντιπροσωπεία συνέχισε και χτες τις επαφές με αγωνιστικά συνδικάτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η Ομοσπονδία Eργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC CGT). Συμμετείχε επίσης στις εργασίες του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, επισκέφτηκε εργαζόμενους σε μονάδες της «Total» κ.λπ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

 

 

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία

 

 

Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις, με κεντρικό άξονα την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στον τεράστιο πληθωρισμό, συνεχίζονται και στη Βρετανία.

 

Πενθήμερη απεργία από τις 31 Οκτώβρη μέχρι τις 4 Νοέμβρη αποφάσισαν περίπου 1.000 οδηγοί της «GXO Logistics», διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Επισημαίνοντας ότι οι οδηγοί της GXO πραγματοποιούν περίπου το 40% της διανομής μπίρας στη Βρετανία, το συνδικάτο «Unite» προειδοποιεί για επιπτώσεις στις προμήθειες μπίρας σε παμπ και άλλους χώρους εστίασης. Οι οδηγοί θα ξεκινήσουν επίσης αποχή από υπερωρίες στις 24 Οκτώβρη. Η εργοδοσία προσέφερε «αύξηση» 5% στους μισθούς – την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα «τρέχει» ήδη με 10% – και επιπλέον απαιτεί μείωση στο επίδομα ασθενείας…

 

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία. Οπως ανακοίνωσε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές (RMT), οι νέες απεργίες στα τρένα θα πραγματοποιηθούν στις 3, 5 και 7 Νοέμβρη. Οι σιδηροδρομικοί διεκδικούν αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών, βελτίωση συνθηκών εργασίας και ανάσχεση εργοδοτικών σχεδίων για πιθανές απολύσεις.

 

Η λαϊκή αγανάκτηση για την τεράστια ακρίβεια και οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ασκούν πίεση ακόμα και στους εργατοπατέρες της βρετανικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας (Trades Union Congress – TUC), οι οποίοι εμφανίζονται «ανοιχτοί» στην οργάνωση συντονισμένων κινητοποιήσεων μέσα στον επικείμενο χειμώνα.

 

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η TUC, καταγράφεται ότι ήδη 1 στους 7 ανθρώπους στη Βρετανία παραλείπει γεύματα λόγω φτώχειας και ακρίβειας.

 

Ανάλογη έρευνα σε περίπου 10.000 άτομα από την εταιρεία «Opinium» αποτυπώνει ότι σε τουλάχιστον 50 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας ένας στους πέντε ανθρώπους πεινάει λόγω ακρίβειας.

 

 

Ουγγαρία: Μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών

 

 

Μαζικές κινητοποιήσεις από καθηγητές, γονείς και μαθητές πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Ουγγαρία, ενάντια στις ομαδικές απολύσεις καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αντιδρούν στην απάνθρωπη εντατικοποίηση του ωραρίου τους και διεκδικούν καλύτερους μισθούς, αλλά και κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία.

 

Καθηγητές, γονείς και μαθητές σχημάτισαν τεράστιες αλυσίδες στη Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις της Ουγγαρίας, διεκδικώντας μαζικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σε κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Εκπαιδευτικών.

 

Σε απάντηση, η κυβέρνηση Ορμπαν προχώρησε σε νέες απολύσεις και απειλές σε βάρος των εκπαιδευτικών, ενώ μαθητές που εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους καθηγητές πήραν αποβολές από τις διευθύνσεις των σχολείων τους.

 

Συνεχίζοντας τον αγώνα παρά την καταστολή, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 75 διαδηλώσεις σε ολόκληρη την ουγγρική επικράτεια, ενώ συμπαράσταση στους απεργούς καθηγητές Γυμνασίων εξέφρασαν 300 καθηγητές του Πανεπιστημίου ELTE.

 

 

Σε Ολλανδία και Βέλγιο

 

 

Στην Ολλανδία ξεκίνησαν τριήμερη απεργία από χθες οι οδηγοί λεωφορείων στις περιφερειακές συγκοινωνίες, διεκδικώντας καλύτερη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είχαν προηγηθεί απεργίες και μία διαδήλωση στη Χάγη τον Σεπτέμβρη.

 

Σύμφωνα με το συνδικάτο FNV, οι εργοδότες (Ενωση Εργοδοτών Δημοσίων Συγκοινωνιών – VWOV) αρνούνται να συναντηθούν εκ νέου με τους εργαζόμενους και να διαπραγματευτούν για τη ΣΣΕ, περιοριζόμενοι να δηλώσουν ότι η εργοδοσία θα τηρήσει την τρέχουσα ΣΣΕ, η οποία όμως ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Οι οδηγοί λεωφορείων διεκδικούν, μεταξύ άλλων, αύξηση μισθού για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις των τιμών και μείωση της εργασιακής πίεσης.

 

Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του Σαρλερουά (Brussels South Charleroi Airport – BSCA), το δεύτερο μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση στο Βέλγιο, ανέστειλε τις αναχωρήσεις χθες, δεύτερη μέρα της απεργίας των εργαζομένων της «Security Masters», εταιρείας η οποία είναι επιφορτισμένη κυρίως με τον έλεγχο των ταξιδιωτών πριν την επιβίβασή τους. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ οι υπάλληλοι της «Security Masters» ξεκίνησαν απεργία τη Δευτέρα διότι η θυγατρική της, «BSCA Security», αποφάσισε να μοιραστεί τις υπηρεσίες ασφαλείας με άλλον πάροχο.





 

πηγή : 902.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *