Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Η συνεδρίαση άρχισε λίγο αργότερα από την καθορισθείσα ώρα και διήρκησε περίπου 5 ώρες. Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Έκανε λόγο για τις "κόκκινες γραμμές", τις οποίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει αλλά ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως είπε, "βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει" και δεν ξεφεύγει από "το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Άλλωστε, κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν νωρίτερα ότι η κυβέρνηση "δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι' αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος". Ως τέτοιες "κόκκινες γραμμές" όριζε τα εργασιακά, τη μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την αύξηση του ΦΠΑ, "όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού"  
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους υπουργούς για τις συζητήσεις στο χθεσινό EuroWorking Group, για τις οποίες είπε ότι έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, καθώς και για τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα, ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια, στο πλαίσιο του Brussels Group.
Στη συνεδρίαση, πέρα από κάποιες γενικές αναφορές, δεν συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του πολυνομοσχεδίου, που θα περιέχει συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν και στους εταίρους, ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν θετική έκβαση και να "ξεκλειδώσει" η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε συζήτηση για τρία νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και ενημέρωση από υπουργούς για την πορεία του δικού τους νομοθετικού έργου. Τα τρία νομοσχέδια είναι: 
- «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.
- «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», το οποίο κατατίθεται σε λίγες μέρες.
- «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει ήδη κατατεθεί και ψηφίζεται από τη Βουλή.

Και για τα τρία αυτά νομοσχέδια, εισηγητής στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη (για το δεύτερο νομοσχέδιο) και τον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή (για το τρίτο). 
Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015) και παρουσίασε τις βασικές αρχές του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.
Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου τέθηκε και η εφαρμογή της Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.