Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Υγειονομική κάλυψη για το σύνολο των πολιτών σχεδιάζει το υπ. Υγείας

Την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί: o Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, o Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Θεανώ Φωτίου και o Γιώργος Κατρούγκαλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας», που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως 11 Μαΐου.
Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα μείζον πρόβλημα που απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κρίση περιθωριοποίησε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας. Για αυτό, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης. 
Το νέο σύστημα προβλέπει πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες. 
Παράλληλα, καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία. 
Το σύστημα χορήγησης βιβλιαρίων υγείας ανασφάλιστων (ΒΥΑ) απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθεύονται μέσω των ΚΕΠ. Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους. Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.
Οι διαδικασίες έκδοσης ΒΥΑ επιταχύνονται, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας. 
«Διευρύναμε τους δικαιούχους και διευρύναμε τις παροχές», ανέφερε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για «υγειονομική φτώχεια» και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί με την ανεμπόδιστη πρόσβαση των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς επίσης και ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. 
Πρωταρχικός στόχος, πάντως, είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις,
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Απριλίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 20ή Μαΐου. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *