Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας


Εκρηκτικά τα στοιχεία της Έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα  



Οι Έλληνες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις των προγραμμάτων ….διάσωσης, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Tα συμπεράσματα της νέας Έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, δημοσιεύει ο EUObserver από τον Nikolaj Nielsen
«αποκαλύπτοντας ότι οι πολιτικές αυτές, οι οποίες εφαρμόστηκαν επί σειρά ετών βάσει ευρωπαϊκής «συνταγής», συνεχίζουν και σήμερα να ρημάζουν τον ελληνικό πληθυσμό που μαστίζεται από φτώχεια και αγωνίζεται να διασφαλίσει πρόσβαση σε βασικές παροχές υγείας και εκπαίδευσης».

Οι Έλληνες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις των προγραμμάτων διάσωσης, σύμφωνα με την Dunja Mijatovic, αρμόδια Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι τώρα “όλα είναι καλά”», σημείωσε. Οι παρατηρήσεις της έρχονται σε συνέχεια της δημοσίευσης της 30σέλιδης Έκθεσής της επί των συνεπειών της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα.

Η Επίτροπος διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής παραβίασαν το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία, όπως προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, και διάβρωσαν την ποιότητα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι σοκαρίστηκε από τις ευρείες περικοπές στους τομείς των υπηρεσιών φροντίδας για μητέρες και παιδιά.

«Οι συνέπειες είναι βαρύτατες», κατέληξε.  Οι παραπάνω υπηρεσίες υπέστησαν περικοπές της τάξης του 73% μεταξύ του 2009 και του 2012.

Η κυβέρνηση μείωσε, επίσης, τη χρηματοδότηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατά ένα πέμπτο μεταξύ 2010-2011 και περισσότερο από 50% κατά τη διετία 2011-2012.

Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015.

Οι κακές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης προϊόντων καθαρισμού κατέληξε στο θάνατο περίπου 3.000 ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η αύξηση της φτώχειας σημαίνει, επίσης, ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι δεν διαθέτουν τα μέσα για την κάλυψη των ιατρικών τους αναγκών. Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες ουραγούς στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές καλύψεις υγείας.

Η Mijatovic περιγράφει τον ελληνικό νόμο για την πρωτοβάθμια υγεία που ψηφίστηκε πέρσι ως «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα όσα χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα – στον αντίποδα των δηλώσεων του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «κανονική χώρα» μετά την έξοδο από τα μνημόνια. «Γίνονται πολιτικές δηλώσεις που τονίζουν ότι όλα είναι καλά, αλλά εγώ είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα», εξηγεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ο δε αριθμός των αστέγων τετραπλασιάστηκε.

Το τρίτο μνημόνιο του 2015 επέβαλε βαριές περικοπές αναγκάζοντας την ελληνική Βουλή να περάσει επτά πακέτα λιτότητας. Συντάξεις μειώθηκαν, νέοι φόροι επιβλήθηκαν και νέα μέτρα λιτότητας ψηφίστηκαν.

Η ανεργία μειώθηκε μόλις στο 19%, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ – με την Ισπανία να ακολουθεί με ποσοστό της τάξης του 14,9% και την Ιταλία με 10,1%. Όσον αφορά δε την ανεργία των νέων, σημειώνεται ότι οι νέοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην Ευρώπη στην προσπάθεια για εξεύρεση εργασίας, καθώς η ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό 37,9% (ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία με 34,3% και 31,6%, αντιστοίχως).











Πηγή: ethnos.gr   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *