Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Όχι, δεν τη σκότωσε λόγω καραντίνας





Αν θέλουν κάποια ΜΜΕ να κρύψουν τα αίτια μιας γυναικοκτονίας, θα βρουν τον τρόπο. Μέχρι τώρα, τις βάπτιζαν, «έγκλημα πάθους», «οικογενειακή τραγωδία». Σήμερα φταίει, ο εγκλεισμός και η καραντίνα. Ε, όχι λοιπόν. Δεν φταίει η καραντίνα, που έφτασε στο έγκλημα ο 27χρονος Ιταλός οδοντίατρος. Μπορεί, το οξύτατο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, να έχει έξαρση σε όλο τον κόσμο σε συνθήκες εγκλεισμού, αφού επιβαρύνει εξαιρετικά τις γυναίκες που κακοποιούνται από συντρόφους ή συγγενείς, όμως ποιος μπορεί να πει ότι η γυναίκα αυτή, δεν θα σκοτωνόταν από τα χέρια του συντρόφου της, αν δεν ήταν σε ισχύ τα μέτρα; Και γιατί ο εγκλεισμός, δεν μας έχει κάνει όλους δολοφόνους τελικά, γιατί αυτό υπονοεί ο τίτλος. «Η αναγκαστική συγκατοίκηση τρέλανε τον φοιτητή ιατρικής» γράφει ο τίτλος της εφημερίδας, αθωώνοντας πανηγυρικά τον δράστη, αφού δεν φταίει ο ίδιος, αλλά η αναγκαστική συγκατοίκηση που τον τρέλανε, ο κορωνοϊός... και αύριο μεθαύριο ποιος ξέρει, πίσω από ποια δικαιολογία θα κρυφτούν τα εγκλήματα της πατριαρχίας. 

Δυστυχώς, τον τίτλο αναπαράγουν και ιστοσελίδες γνωστών Ελληνίδων δημοσιογράφων, που θα περίμενε κανείς, να έχουν μια παραπάνω ευαισθησία.


Η είδηση είναι λοιπόν, ότι λόγω της αναγκαστικής καραντίνας, τα θύματα δεν έχουν συχνά τρόπο διαφυγής. Οι θύτες, τέτοιοι ήταν και πριν τα μέτρα, δεν τους μετέτρεψαν τα μέτρα σε εγκληματίες. Και πριν κακοποιούσαν τις συντρόφους τους. Το διατυπώνει πολύ εύστοχα η δικηγόρος Αντρέα Κατιτσόνε, πρόεδρος του τμήματος ισότητας της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ιταλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ

«Οι καταγγελίες για κακοποίηση από μέρους των γυναικών, αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, έπεσαν εντυπωσιακά». Φυσικά -προσθέτει- αυτό δεν αποτυπώνει μια πραγματική μείωση της ενδοοικογενειακής βίας. Αντιθέτως, από τα τόσα αιτήματα βοήθειας που δεχθήκαμε, διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο της βίας αυξάνεται». Διότι η συγκατοίκηση, όλο το εικοσιτετράωρο με βίαιους άνδρες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να κακοποιήσουν τα θύματά τους».



Η Ιταλίδα αυτή δικηγόρος, μαζί με υπεύθυνες άλλων ενώσεων και συνδέσμων, πρότεινε την εκστρατεία για τη διαφήμιση του τηλεφωνικού αριθμού χωρίς χρέωση, στο οποίο οι γυναίκες μπορούν να αποταθούν για να καταγγείλουν άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος τους. Όπως εξηγεί η Αντρέα Κατιτσόνε, αμέσως μετά έγινε ένα επιπλέον βήμα:

«Επειδή, στο σπίτι συχνά δεν υπάρχει πολύς χώρος και ο γυναίκες πρέπει να φροντίζουν και να προστατεύουν τα παιδιά τους, προχωρήσαμε παραπέρα: η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, με τους συνεργάτες της, ετοίμασε μια εφαρμογή την οποία η γυναίκες κατεβάζουν απευθείας στο κινητό τους και λέγεται Youpol. Τους επιτρέπει να ειδοποιούν την Αστυνομία, παρά τον ασφυκτικό, συχνά έλεγχο, που ασκεί ο κάθε βίαιος άνδρας. Φτάνει ένα" κλικ" στην εφαρμογή για να σταλεί το αίτημα βοήθειας. Χάρη σε ένα σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι αστυνομικές δυνάμεις και οι καραμπινιέροι μπορούν να παρέμβουν άμεσα».

Παράλληλα, μαζί με συνεργάτιδές της, η Ιταλίδα δικηγόρος πρότεινε και την εκστρατεία «Xάρτινη μάσκα 1522». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί στην Ισπανία και στην Γαλλία: είναι ένας κωδικός, ένας παρασύνθημα, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γυναίκες οι οποίες πηγαίνουν στα φαρμακεία. Με τον τρόπο αυτό, λένε στον ή στην φαρμακοποιό ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και οι υπεύθυνο του φαρμακείου ειδοποιούν την Αστυνομία, ή δίνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες στην γυναίκα που κακοποιείται.

Μάλιστα η υπουργός ισότητας υποδέχτηκε με ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές και απ'ότι φαίνεται θα τις αγκαλιάσει και η πολιτεία.   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *