Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Σκάνδαλο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Απαλλαγή όλων των γαλάζιων κατηγορουμένων..!



Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε – πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητστοτάκης γαρ – οπότε οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.


Ο Άγγελος Φιλιππίδης είναι Έλληνας οικονομολόγος. Έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τον Ιανουάριο του 2014 συνελήφθη στην Τουρκία (!) μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για επισφαλείς δανειοδοτήσεις επί διοικήσεώς του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το ΤΤ επί διοίκησης του Άγγελου Φιλιππίδη είχε επενδύσει και σε CDS, τα γνωστά ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα. Η επένδυση έγινε το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν από τις εκλογές και την φυσικά πριν την εθνική χρεοκοπεία που μας οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει προέκυψαν από έρευνες της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για επισφαλείς δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ επί διοικήσεώς του και «τρύπα» στα οικονομικά του ΤΤ, και είναι οι ακόλουθες: απάτη σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50, κακουργηματική απιστία και άμεση συνέπεια σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα) και άμεση συνέργεια σε αυτήν.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.


Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφισε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό. 




















  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *