Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Τη χρήση της ρεμδεσιβίρης κατά του Covid-19 ενέκρινε η Κομισιόν



Επέσπευσαν τις διαδικασίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα έδωσαν ««άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19.


«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.


«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η k. Κυριακίδου.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι πρόκειται για ένα ακριβό φάρμακο. Όπως μάλιστα αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Gilead Sciences, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία που το παρασκευάζει, «για να διασφαλίσουμε την ευρεία και δίκαιη πρόσβαση σε μια στιγμή επείγουσας παγκόσμιας ανάγκης, έχουμε ορίσει μια τιμή για τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών, στα 390 $ ανά φιαλίδιο. Με βάση τα τρέχοντα θεραπευτικά σχήματα, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών αναμένεται να λάβει πενθήμερη πορεία θεραπείας, χρησιμοποιώντας 6 φιαλίδια remdesivir, που αντιστοιχούν σε 2.340 $ ανά ασθενή».

Σημειώνεται επίσης ότι μεμονωμένα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποθέματα του φαρμάκου. Για παράδειγμα, η Ολλανδία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, διαθέτουν επαρκείς προμήθειες remdesivir που δωρίστηκαν από τη Gilead. Επαρκείς ποσότητες  του φαρμάκου διαθέτει και η Γερμανία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του εκεί υπουργείου Υγείας. 






















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *