Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το προσφυγικό η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Τσίπρα

«Η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα κράτη μέλη. Είμαι αισιόδοξος έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα» δήλωσε για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνοντας εκ νέου τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός. Αυτή είναι η πρώτη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα, ενώ τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει τη χώρα (αλλά και την Κύπρο) στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό την Τετάρτη, στην οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. καλούνται για ακόμη μια φορά να λάβουν αποφάσεις για το φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Κατά την παράδοση-παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, αφού συνεχάρη τη Βασιλική Θάνου για τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μίλησε εκ νέου για πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. 
«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και η Ευρώπη μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχε φροντίσει να προστατεύσει τις χώρες υποδοχής από ένα κύμα το οποίο παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ευθυγράμμισης των χωρών του νότου που βρίσκονται αντιμέτωπες πρώτες με τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών με βασικό αίτημα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με βάση την αξία της αλληλεγγύης ένα παγκόσμιο διεθνές ευρωπαϊκό πρόβλημα και να μοιράσει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη. 
«Αν ο καθένας κοιτάει τα του οίκου του και δεν βλέπει ότι όλοι έχουμε κοινό σπίτι και πρέπει να μοιράζουμε την ευθύνη, τότε τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ωστόσο πως είναι αισιόδοξος ότι αρχίζουν σιγά σίγα όλοι να συνειδητοποιούν ότι τα διακυβεύματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά διακυβεύματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας, την ανθρώπινη ύπαρξη και τον ουμανισμό που πρέπει να δείχνουμε.

Η Ε.Ε. «ψάχνεται» να πάρει τον έλεγχο των συνόρων

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι και τα πιο ενθαρρυντικά, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Γιούνκερ δεν είναι πλέον στο τραπέζι, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Κροατία επιρρίπτουν ανοιχτά τις ευθύνες για την κρίση κυρίως στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Ιταλία.
Σύμφωνα με του Financial Times, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί ισχυρή πίεση από τους ηγέτες της Ε.Ε. την Τετάρτη ώστε ο έλεγχος των συνόρων της Ελλάδας να περάσει στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά χρειαζόμαστε ένα σταθερό σύστημα καταγραφής τους όταν φθάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε. 
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι FT, η οποιαδήποτε προσπάθεια να παραδοθεί ο έλεγχος των ελληνικών συνόρων στις Βρυξέλλες θα προκαλούσε τη σθεναρή αντίσταση από την Αθήνα δεδομένου ότι ήδη τα αντιδημοφιλή προγράμματα διάσωσης έχουν δημιουργήσει απέχθεια προς οποιαδήποτε ενέργεια κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Επίσης, παραμένει ασαφές το αν, τελικά, μπορούν οι δυνάμεις της Ε.Ε. να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη. 
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης η μεταναστευτική πολιτική δεν ήταν στο προσκήνιο εξαιτίας των σκληρών διαπραγματεύσεων για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας, ωστόσο, αξιωματούχοι της Ε.Ε. ελπίζουν στην παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο τον οποίο θεωρούν έμπειρο. 
Άλλωστε, η εξεύρεση τρόπου για να ενισχυθούν τα σύνορα της Ευρώπης αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το Ντόναλτν Τουσκ, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν φαίνεται να επιθυμεί να φανεί ως εκείνους που θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι θα πετάξει το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε. .
Εξάλλου τα σχέδια για μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης υπάρχουν εδώ και καιρό με τον πρόεδρο της Κομιισιόν να έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης και ακτοφυλακής.

Επίπληξη σε Ελλάδα - Ιταλία

Δεν αποκλείεται, ακόμη, Ελλάδα και Ιταλία να δεχθούν την επίπληξη της Κομισιόν για την κωλυσιεργεία στην καταγραφή προσφύγων.  Για το ζήτημα αυτό, πάντως, η Ρώμη έχει ήδη εκφραστεί οργισμένα με Ιταλό αξιωματούχο να σημειώνει ότι «Δεν είναι απλά θέμα οργάνωσης των συνόρων, είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλοι και χρειαζόμαστε ένα συνολικό πακέτο».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *