Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

'Ερχεται το δεύτερο «κύμα» της καταιγίδας μέτρων


 Φορολογία, κόκκινα δάνεια, αγορά ενέργειας και προϋπολογισμός 2016 περιλαμβάνεται στο δεύτερο κύμα των μέτρων που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι και τις 15-20 Οκτωβρίου ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις από τα συνολικά 26 δις του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή αρχίζουν από σήμερα να καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε ότι γίνει να είναι εγκεκριμένο από την αρχή και να μην χρειάζεται εκ των υστέρων αλλαγές.
Η εκταμίευση των 2 δις ευρώ είναι συνδεδεμένη με τα εξής μέτρα:
Την πλήρη εφαρμογή των αλλαγών στο καθεστώς του ΦΠΑ. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασιστεί σε μια νησιά θα πρέπει ο συντελεστής για τον βασικό άμεσο φόρο να αυξηθεί σταδιακά στα νησιά του Αιγαίου στα επίπεδα που ισχύουν στα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα . Με την εφαρμογή του μέτρου οι συντελεστές από 5%,9% και 16% που ισχύει σήμερα, θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 23%, όπως, δηλαδή, ισχύει και για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Μέχρι και την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί (μάλλον με πράξη νομοθετικού περιεχομένου) η πρώτη ομάδα νησιών που θα χάσει το ευνοϊκό καθεστώς του ΦΠΑ και καθώς φαίνεται θα είναι τα πλέον τουριστικά (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Μήλος, Σύρος Τήνος) αν και η λίστα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί . Σήμερα αναμένεται να γίνει στο ΥΠΟΙΚ σύσκεψη για το θέμα που θα οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας.
Στο φορολογικό πακέτο θα υπάρχει η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την ρύθμιση των 100 δόσεων, τις κατασχέσεις εξπρές σε λογαριασμούς μισθούς και συντάξεις με παράλληλη μείωση του ακατάσχετου από τα 1500 στα 1000 ευρώ.
Όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα μεσαίες έως και μεγάλες επιβαρύνσεις σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Το δεύτερο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί δομικό συστατικό της πορείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι και το τέλος του μήνα το ΥΠΟΙΚ η ΤτΕ το ΤΧΣ και οι Τράπεζες θα πρέπει να έχουν έτοιμη την λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία. Θα πρέπει να γίνει η ανανέωση του κώδικά δεοντολογίας που είχε θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδας τον περασμένο Μάρτιο και να οριστικοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα δημόσιο φορέα εκκαθάρισης με εξωτερικούς συμβούλους. Θα πρέπει λοιπόν να οριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας του νέου οργάνου.
Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο η τεχνοκράτες των θεσμών θα λάβουν εικόνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου (AQR) μέχρι και το τέλος του μήνα.
Το τρίτο θέμα θα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πρώτο βήμα την εκκαθάριση των οφειλών της ΔΕΗ από και προς τους ιδιώτες παραγωγούς και την αναδιάρθρωση των τιμολογίων.
Το επόμενο είναι το καυτό θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ για το οποίο η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει ισοδύναμα ώστε να μην προχωρήσει.

Δημοσιονομικά
Όπως και σε κάθε προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης κεντρικό θέμα θα είναι η εξέταση της δημοσιονομικής πορείας και η επίτευξη ή μη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 και το 2016.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα δώσουν τεχνική βοήθεια για την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2016 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2016 -2019 που θα πρέπει να κατατεθεί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις ως τις 20 Νοεμβρίου.
Θα ακολουθήσει και ένα τρίτο κύμα μέτρων που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό τα εργασιακά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στους Financial Times o υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος το ουσιαστικό μέρος της αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη του Νοεμβρίου ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *