γράφει ο Παντελής Βαλασόπουλος
Νέα οικονομική ενίσχυση από τα ταμεία του Σόιμπλε προς τα ομόσπονδα κρατίδια, τους δήμους και τις κοινότητες της Γερμανίας, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του προσφυγικού, αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση.
Επειτα από σύσκεψη αποφασίστηκε πως για το αμέσως επόμενο διάστημα, για κάθε πρόσφυγα θα δίνονται από το υπουργείο Οικονομικών 670 ευρώ, μηνιαίως, στα κρατίδια, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζει πως τον επόμενο χρόνο θα φιλοξενήσει στη χώρα 800.000 πρόσφυγες. Οσοι αποκτούν το καθεστώς ασύλου στη Γερμανία, θα λαμβάνουν μηνιαίως 352 ευρώ, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τον εκπρόσωπό του, Ματίας Πράτε, στοιχεία της Frontex δείχνουν πως μέχρι στιγμής το 30% όσων εμφανίζονται στα γερμανικά σύνορα ως Σύροι, στην πραγματικότητα δεν είναι.
Ο ίδιος σημείωσε πως η διαδικασία παροχής ασύλου μέχρι στιγμής διαρκεί πέντε μήνες. Για τον λόγο αυτό θα προσληφθούν επιπλέον 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε η διαδικασία αυτή να συντομεύσει και να γίνεται σε τρεις μήνες.
Εμμεση κριτική προς την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, που σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ήταν λάθος απόφαση στις αρχές Σεπτεμβρίου το να δεχτεί η Γερμανία δίχως ελέγχους τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία». «Αυτό –είπε– οδήγησε σε χαοτικές καταστάσεις».
Τα «hot spots»
Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα συνεργασία με την Ελλάδα και εάν γνωρίζει πως στη χώρα μας υπάρχουν αντιδράσεις –ειδικά στα νησιά– σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (τα επονομαζόμενα hot spots).
Οπως είπε ο κ. Πλάτε, «η απόφαση τα hot spots να είναι διαθέσιμα ήδη τον Νοέμβριο ελήφθη στη σύνοδο κορυφής, σε επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. υποστηρίζουν ήδη από καιρό την προοπτική να υπάρξουν hot spots και η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε εκφραστεί κατά τρόπο ο οποίος σηματοδότησε απόλυτη προθυμία γι’ αυτό».
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που μπορεί να έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει, διότι αφενός πρόκειται για εσωτερικό ελληνικό θέμα και αφετέρου δεν τις γνωρίζει άμεσα και πλήρως.
«Πάντως οι αποφάσεις είναι τέτοιες ώστε η Γερμανία είναι σίγουρη ότι αυτά τα hot spots θα είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο», πρόσθεσε ο κ. Πλάτε.
Θέση στο θέμα πήρε και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι «τα hot spots είναι απαραίτητα, όχι μόνον στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Δεν μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη. Δεν μπορούν όλοι να έρθουν στην Ευρώπη. Πρακτικά, είναι αδύνατον. Ομως, είναι ανοησία να λέμε πως μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα κάστρο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι φιλελεύθερη και ανοιχτή. Πρέπει όμως να καθησυχάσουμε και τον πληθυσμό μας. Πρέπει να αισθάνεται πως ελέγχουμε την κατάσταση, πως υπάρχει ένας έλεγχος στην εισροή».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου