Το στοίχημα της κυβερνησιμότητας ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας εαυτόν και υπουργούς υπόλογους έναντι της νέας λαϊκής εντολής που δεν περιλαμβάνει ούτε ανοχή, ούτε περίοδο χάριτος.
Είναι ένα στοίχημα που θα έχει αιχμή του δόρατος όχι πλέον τις «μάχες του Μνημονίου» αλλά τις μάχες της καθημερινής διακυβέρνησης σε πεδία όπως η Υγεία και η Παιδεία, αλλά και στα μεγάλα μέτωπα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της κοινωνικής δικαιοσύνης που αποτελούν και τις δεσμεύσεις «τιμής» του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες.
«Ο κόσμος δεν αμφιβάλει για το εάν όντως πολεμήσαμε κόντρα στα Μνημόνια και την τρόικα. Αμφιβάλλει όμως, και σε ορισμένες περιπτώσεις δίκαια, για το εάν ήμασταν έτοιμοι για αποτελεσματική διακυβέρνηση», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.
Με αυτή την πυξίδα και με εμπεδωμένες πια τις τραυματικές εμπειρίες του πρώτου επταμήνου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δρομολογήσει νέα τάξη πραγμάτων σε κυβέρνηση και κόμμα - μια τάξη πραγμάτων, το πρώτο στίγμα της οποίας έδωσε ήδη χθες στην συνεδρίαση του υπουργού συμβουλίου.
«Δεν έχετε χρόνο και δεν είστε μόνιμοι», «κανείς μας δεν είναι μόνιμος», ήταν το μήνυμα που έστειλε ζητώντας από τους υπουργούς απτά αποτελέσματα και έργο εντός εξαμήνου.
Η νέα δομή της κυβέρνησης
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η δομή του κυβερνητικού σχήματος αναδιοργανώνεται πλήρως, καταργούνται τα δυσλειτουργικά υπέρ - υπουργεία της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης και διαμορφώνονται τρεις κύκλοι σχεδιασμού και συντονισμού, μέσα από τα 3 συμβούλια Οικονομικής, Κοινωνικής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Το εάν θα αποδώσει ο νέος αυτός σχεδιασμός θα κριθεί τόσο από τις πολιτικές προτεραιότητες όσο και από τα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν, εξ ου και το έτερο σαφές αίτημα Τσίπρα για «λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δουλειά».
Σε ό,τι αφορά, δε, τις προτεραιότητες δεν είναι καθόλου τυχαία τα νομοσχέδια που ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι τα πρώτα που θα ψηφιστούν μόλις ανοίξει η Βουλή - ανάμεσά τους τα νομοσχέδια για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, για την ρύθμιση κρίσιμων ανοιχτών ζητημάτων στην Παιδεία αλλά και για την αξιολόγηση των προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να εκπέμψει άμεσα το μήνυμα της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας. Σ' αυτή τη νέα εντολή της «δεύτερης ευκαιρίας» επενδύει στο σχέδιο μιας συμπαγούς κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας, όπως ξεκάθαρα τόνισε χθες, χωρίς εσωτερικές αναταράξεις και προσωπικές διαφοροποιήσεις.
Το κόμμα και η πορεία προς το συνέδριο
Για να επιτευχθεί αυτό η νέα τάξη πραγμάτων αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα και στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 7 Οκτωβρίου θα ανοίξουν και οι διαδικασίες ανασύνθεσης του κόμματος μετά το διαλυτικό σοκ της διάσπασης.
Ο πρώτος σταθμός είναι η σύγκλιση, στις 10 και 11 Οκτωβρίου, της Κεντρικής Επιτροπής και η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου γραμματέα που θα οδηγήσουν, προς την άνοιξη, σε ένα συνέδριο «ανασύνταξης» αφ' ενός, και «ανοίγματος στην κοινωνία» αφ’ ετέρου. Και επ' αυτού ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του δυναμική» και ότι «πρέπει να βελτιωθεί η κομματική λειτουργία».
Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του γραμματέα, στην Κουμουνδούρου συζητείται πιο έντονα εκείνο του Παναγιώτη Ρήγα, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και της «Πλατφόρμας 2010» (των Παπαδημούλη, Μπαλάφα, Δούρου). Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, και ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών σε πρόσωπα, την κατεύθυνση έχει ήδη δώσει και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύοντας, από την πρώτη κιόλας ημέρα της επανεκλογής του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο εξής ένα κόμμα «χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου