Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Αποκάλυψη-βόμβα της Καθημερινής για το ρόλο των ΗΠΑ στο 3ο Μνημόνιο

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και πρόκειται να συναντήσει τον Μπαράκ                                                                        Ομπάμα

Αποκάλυψη-βόμβα για το ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και ιδιαίτερα τη Γερμανία πραγματοποιεί η Καθημερινή της Κυριακής, δημοσιοποιώντας απόρρητη έκθεση του Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα- η εμπλοκή των ΗΠΑ ήταν άμεση και καταλυτική, ενώ είναι προφανές ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ήταν αυτή που οδήγησε τελικά στην εκπαραθύρωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο το δημοσίευμα εγείρει και πολλά ερωτηματικά για το χρόνο και τη σκοπιμότητα του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ< ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί για άτυπη συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα. 
Το σενάριο εμπλοκής ΗΠΑ και Βρετανίας στη διαμόρφωση της ελληνικής στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, επιβεβαιώνει και η Καθημερινή της Κυριακής, αποκαλύπτοντας έκθεση του Έλληνα πρεσβευτή προς τον Αλέξη Τσίπρα στις 16 Ιουλίου.  Το σκηνικό των διαπραγματεύσεων άρχισε να φωτίζει με άρθρο του –πάλι στην Καθημερινή- ο Γιάνης Βαρουφάκης, προεκλογικά, στέλνοντας τότε υπόκωφα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα.
Η νέα αποκάλυψη της Καθημερινής όμως έρχεται να αναιρέσει ένα σημαντικό σημείο των ισχυρισμών του Γιάνη Βαρουφάκη,  ο οποίος στο άρθρο του υποστήριζε –εμμέσως πλην σαφώς- ότι ο ίδιος είχε εξασφαλίσει στήριξη της ελληνικής γραμμής από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέχρι τέλους.
Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρέσβης στην απόρρητη έκθεση του προς τον Αλέξη Τσίπρα, οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει ότι δεν ωφελεί μια ευθεία αντιπαράθεση με τη «φιλοσοφική-θρησκευτική» θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η νέα αποκάλυψη της Καθημερινής της Κυριακής φαίνονται όμως ότι απαντά ακριβώς σε αυτό το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ η δημοσιοποίηση των στοιχείων τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και πρόκειται να συναντηθεί –ανεπίσημα- με τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι προφανές ότι στόχο έχει να στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.

Στο δημοσίευμα σκιαγραφείται ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο καθώς και καθοδήγηση από τον αμερικανικό παράγοντα, επί της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη Γερμανία, ενώ η χώρα βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης. 
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 16 Ιουλίου - τέσσερις μέρες μετά την κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας πιστωτών στις 12 Ιουλίου - ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλος συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Βερολίνου και να μείνει η χώρα στο ευρώ.
Ο Έλληνας διπλωμάτης - κατά την εφημερίδα - επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από απλή συνεργασία καθώς ενεπλάκησαν πέραν του Λευκού Οίκου , υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέητ Ντιπάρτμεντ. 
Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της την άποψη « δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει γνωστές απόψεις του»  
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *