Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

«Συνεχίζεται η αποτυχημένη στρατηγική της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες»

Πυρά κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της μετανάστευσης, εξαπέλυσε η Διεθνής Αμνηστία για την Ευρώπη, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. 
«Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια τολμηρή, φιλόδοξη νέα προσέγγιση. Αλλά αυτό που πήραμε ήταν η συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
Όπως συμπλήρωσε, η Ε.Ε. δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα, λαμβάνοντας αποφάσεις που αφενός δεν θα ανακουφίσουν την πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής, αφετέρου θα επιτρέψουν να συνεχιστούν -αν όχι να επιδεινωθούν- οι χαοτικές σκηνές των τελευταίων εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής για την προσφυγική κρίση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεν κατέληξε σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη μετεγκατάσταση μόλις 120.000 προσφύγων (από το μισό εκατ. που ήδη έχουν φτάσει στην Ευρώπη) σε κράτη-μέλη, καθώς και να συνεχιστούν οι συνεννοήσεις με την Τουρκία, να ενισχυθεί ο ΟΗΕ με 1 δισ. ευρώ και να προστατευθούν τα «εξωτερικά σύνορα» της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα η απόφαση της συνόδου λήφθηκε για να μην υλοποιηθεί. Στο κείμενο της απόφασης διευκρινίζεται η κατανομή μόνο 66.000 προσφύγων (οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν αργότερα, σε βάθος διετίας).
Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία αρνείται να δεχτεί τους πρόσφυγες που προβλεπόταν αρχικά, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πρέπει σε διάστημα ενός έτους  να υποβάλει προτάσεις για την ανακατανομή των προσφύγων που καταλογίστηκαν στη χώρα. Την Πέμπτη, ο Γιάνος Λάζαρ, αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ότι η Ουγγαρία μπορεί να εξετάσει την επιλογή να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να έρχονται από την Κροατία με τρένο ή με λεωφορείο, υπό τον όρο ότι η Αυστρία και η Γερμανία θέλουν τον διάδρομο και αναλάβουν την πλήρη ευθύνη. Συμπλήρωσε ότι πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τα σύνορα της Ουγγαρίας.
Την ίδια ώρα, Σερβία και Κροατία διαγκωνίζονται σε αντίμετρα με κλείσιμο συνόρων: η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ απαγόρευσε την είσοδο σε οχήματα και πολίτες από τη Σερβία, σκληραίνοντας τη στάση της στο προσφυγικό. Οι διμερείς σχέσεις με τη Σερβία έχουν επιδεινωθεί, καθώς η Σερβία προχώρησε σε εμπάργκο εισαγωγής κροατικών προϊόντων, ενώ πλέον έστειλε και νότα διαμαρτυρίας.
Χαρακτηριστικά σημεία των δηλώσεών του John Dalhuisen
  • «Το προτεινόμενο 1 δισ. € για τις χώρες εκτός Ε.Ε. οι οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες είναι θετικό, αλλά πέρα από αυτό, οι δεσμεύσεις απογοητεύουν. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να είχαν συμφωνήσει στο πώς θα εξασφαλίσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και στο πώς θα διορθώσουν το παραπαίον σύστημα ασύλου στην Ευρώπη... Αντ 'αυτού, ο πυρήνας των προτάσεων αφορά το πώς θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά, αγνοώντας τη πραγματικότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και τις υποχρεώσεις των κρατών να παρέχουν προστασία σε εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να τη βρουν αλλού».
  • «Οι αριθμοί μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκαν την Τρίτη δεν θα ανακουφίσουν σημαντικά την πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής και χωρίς πολύ πιο συγκεκριμένη και άμεση βοήθεια προς τις χώρες αυτές, οι χαοτικές τραγικές σκηνές που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, θα συνεχίσουν και πολύ πιθανό να επιδεινωθούν».
  • «Σε αυτό το πλαίσιο, η δέσμευση να διατηρηθεί το σύστημα του Δουβλίνου μοιάζει περισσότερο ευσεβής πόθος παρά μια τεκμηριωμένη απόφαση πολιτικής»

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *