Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ιερώνυμος κατά Αναγνωστοπούλου για τα Θρησκευτικά

Βολές κατά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, έριξε οΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχετικά με το ενδεχόμενο απλοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής των μαθητών από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία.
Εμφανώς ενοχλημένος από τις σχετικές δηλώσεις της κ. Αναγνωστοπούλου, τόνισε πως «δεν είναι του Υπουργείου αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της», συμπληρώνοντας πως «αρμόδιο είναι το Σύνταγμα... πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου».
Όπως υπογράμμισε, «το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα. Αλλά στο Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουν παπάδες, αρχιερείς, αν δεν θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό που έχουμε, την ιστορία μας κ.λπ. Οι Έλληνες λοιπόν θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος, τότε τα κουβεντιάσουμε πάλι».
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε «στην ανάγκη απλοποίησης της απαλλαγής» από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, για όσους μαθητές το επιθυμούν. 
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του (ή την ιδιότητα του άθεου), ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε». Η κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι θα προβεί στην κατάργηση της δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και θα αρκεί η απλή αναφορά του μαθητή ή του γονέα του (ή κηδεμόνα).
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να γίνει η πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με το νέο υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη. Θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα της συζήτησης θα ενταχθεί το θέμα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος δεν επιθυμεί να εκφράσει άποψη για το ζήτημα μέχρι τη συνάντηση, εκ των πραγμάτων αυτό θα τεθεί προς συζήτηση με δεδομένη και την αρνητική στάση της Εκκλησίας.
Την ίδια ώρα, η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την υπ΄ αριθμ. 94/2015 απόφαση της έκρινε ότι δεν αντίκειται στο νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η δήλωση του μαθητή ή των γονέων του ότι επιθυμούν την απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης. 
Πιο συγκεκριμένα, την Αρχή την απασχόλησε περίπτωση γονέων που ζήτησαν να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά ο γιος τους, μαθητής της Α' τάξης Λυκείου, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης αλλά ο διευθυντής Γενικού Λυκείου της Αθήνας απέρριψε το αίτημα, αρχικά προφορικά και ύστερα και εγγράφως, επικαλούμενος την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. 
Όμως, η μητέρα του μαθητή προσέφυγε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ακύρωσε την απάντηση του διευθυντή λόγω έλλειψης αιτιολογίας, ξαναστέλνοντάς του την υπόθεση για νέα νόμιμη κρίση. Ο διευθυντής επέμεινε στην απορριπτική του θέση, επικαλούμενος ότι στο απολυτήριο του γυμνασίου αναγραφόταν ως θρήσκευμα του μαθητή «Χριστιανός Ορθόδοξος». 
Ακολούθησε νέα προσφυγή της μητέρας, που έγινε εν μέρει δεκτή, αλλά για να δοθεί η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, ζητήθηκε από τη μητέρα να υποβάλει ρητή αναφορά ότι ο γιος της δεν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός. Κατόπιν αυτών η μητέρα προσέφυγε στην Αρχή καταγγέλλοντας.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με την υπ΄ αριθμ. 12773/Δ2/23.1.2015 εγκύκλιό του καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *