Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται στην Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών με αποφάσεις για το χρέος..

Tαξίδι… γνωριμίας με τη νέα κυβέρνηση ετοιμάζει το κουαρτέτο των δανειστών. Οι βαλίτσες τους όμως είναι γεμάτες από συμπεράσματα και αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Οι επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να αφιχθούν μετά τις 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα και θα μείνουν μόνο για λίγα εικοσιτετράωρα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η επίσκεψή τους στη χώρα μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να γνωρίσουν το νέο οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς που εμπλέκονται με το τρίτο Μνημόνιο.
Οσο κι αν οι εκπρόσωποί τους, από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτό το ταξίδι, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο αθώο. Και αυτό γιατί οι πιστωτές γνωρίζουν ήδη και μάλιστα πολύ καλά τους συνομιλητές που θα έχουν απέναντι τους από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.
Επομένως, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης δεν αποτελούν νέα «πρόσωπα» για τους θεσμούς, αλλά γνωστά.
Ούτε καν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρά τον σύντομο βίο σε αυτήν τη θέση είχε προλάβει να συνομιλήσει με τους δανειστές και να τους δει ακόμη και από κοντά.
Κατόπιν τούτων, οι ξένοι μεταφέρουν στις αποσκευές τους τις βουλές των μεγάλων αφεντικών για το πού θα κάτσει η «μπίλια» στο θέμα της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η βελόνα του οποίου δείχνει ήδη τα 312,8 δισ. ευρώ.
Το τοπίο είναι ακόμη εξαιρετικά θολό και η δεύτερη λύση, πέραν αυτής του «κουρέματος» των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τον ESM (228 δισ. μαζί με το νέο δάνειο των 86 δισ.), είναι η επιμήκυνση έως και 50 χρόνια της λήξης των δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων στο 1% και δη στα επίπεδα τιμολόγησης του τρίτου δανείου.

Ανακεφαλαιοποίηση

Κορυφαίο ζήτημα για τους πιστωτές αποτελεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, διότι ακόμη ελλοχεύει ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ εφόσον δεν προλάβει αυτή να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2015.
Πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αποκλείεται το κουαρτέτο να έχει επαφή ακόμη και με τον πρωθυπουργό.
Ετσι θα αφήσουν τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν τη… βρόμικη δουλειά των εφαρμοστικών νόμων και των υπουργικών αποφάσεων σε μια σειρά ζητημάτων, για τα οποία οι δανειστές έχουν αποσπάσει τη δέσμευση της ελληνικής Βουλής ότι αυτοί θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα αυτά.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *