Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Στο Δημόσιο 80 εκατ. ευρώ από τη «λίστα Λαγκάρντ»

γράφει η Μαρία Δήμα
Αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο καταθέτη της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ είναι οι αρχές, καθώς μέχρι στιγμής ο έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων, που έχει ολοκληρωθεί σε 170 πρόσωπα της λίστας, έχει φέρει στα ταμεία του δημοσίου 80.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ελέγχουν, με τη συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, τα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία Ελλήνων καταθετών στην HSBC στην Ελβετία, έχουν ταυτοποιήσει 1.725 λογαριασμούς που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρίες.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων για 170 πρόσωπα, ενώ είναι στο τελικό στάδιο η φορολογική έρευνα για άλλες 350 περιπτώσεις.
Μέχρι τώρα, μέσω αυτών των διαδικασιών, το Δημόσιο έχει εισπράξει ποσό 80.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.788.184 περιήλθαν στα κρατικά ταμεία μετά από ρυθμίσεις που έκαναν ελεγκτέοι οφειλέτες, βάσει του νόμου Βαλαβάνη. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τέθηκαν σε ρύθμιση αφορούν συνολικό ποσό 26.023.832 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η έρευνα με ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων των καταθετών της HSBC, που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι διαφορετική από εκείνη την οποία ξεκίνησαν οι τέσσερις εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι εξέτασαν το πρώην στέλεχος της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί.
Η κατάθεση Φαλτσιανί αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών περί ύπαρξης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία φέρεται να διευκόλυνε συγκεκριμένα πρόσωπα να αποκρύπτουν και να φυγαδεύουν στην Ελβετία μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μάλιστα, ο κ. Φαλτσιανί φαίνεται πως έχει δώσει στους εισαγγελείς που μετέβησαν στο Παρίσι, στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, μέλη της υπό διερεύνηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ενδέχεται να καταθέσει εκ νέου στο κλιμάκιο των εισαγγελικών λειτουργών.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *