Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, μιλάει για το χρέος...

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προωθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των επαφών του με ηγέτες χωρών, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑΆνχελ Γκουρία, ο οποίος -σύμφωνα με το Μαξίμου- δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά. Επίσης, ο γ.γ. του ΟΟΣΑδήλωσε πρόθυμος να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.  
Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ήταν το ζήτημα του χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Κοτζιάς και η Ντίλμα ΡούσεφΣυνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ | 
Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς αυτούς. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στη Συρία. Ο πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ραούλ ΚάστροΣυνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Ραούλ Κάστρο | 
Παράλληλα, την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ολιγόλεπτη συνάντηση έγινε πριν από την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Ο Ραούλ Κάστρο φέρεται να δήλωσε στο Αλέξη Τσίπρα ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κούβα.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό ομόλογό τουΜπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ισραήλ. Αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τέλος ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 
Στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται επίσης, το επίσημο γεύμα που παραθέτει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οι διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi.
Το βράδυ (τοπική ώρα), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέουςκατά την άτυπη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο. Πληροφορίες τής «Εφ.Συν.» κάνουν λόγο για μία δυναμική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον στην υπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Ο Τζακ Λιου φέρεται να είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του καταθέτοντας ένα πλάνο που θα μπορούσε να είναι η απαρχή της σύναψης μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αν η ελληνική κυβέρνηση τρέξει και καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, τότε μία συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί το θέμα αυτό να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι αν αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί οριστικά, θα φρενάρει διαρκώς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά την πρώτη παρέμβαση-ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους αρχηγούς κρατών της γενικής συνέλευσης «να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους ως μία διεθνή πρόκληση».

Συνάντηση με Μπαν Κι Μουν την Τρίτη

Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον Κύπριο πρόεδρο θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:  
  • 16:30-17:00: Συνάντηση Τσίπρα με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη
  • 19:30-21:00: Συνάντηση κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL
  • 23:00 Παρουσία πρωθυπουργού στην ομιλία του Ν. Αναστασιάδη
  • 00:40-00:50: Συνάντηση πρωθυπουργού με γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν
  • 1:30-3:30πμ: Παρουσία πρωθυπουργού στη δεξίωση της Ε.Ε.
  • 2:30πμ: Συνάντηση πρωθυπουργού με την ομογένεια
  • 3:30πμ: Δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον μόνιμο αντιπρόσωπο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *