Κοινή δήλωση στον Τύπο έκαναν οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης σχετικά με την επιστροφή(;) επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο, για την οποία γίνονται εκτενείς αναφορές στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες και ώρες. Ο υπουργός Εργασίας και συντάκτης του νόμου 4325 με τον οποίο χαλαρώνουν οι όροι κάτω από τους οποίους επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης τόνισαν πως όποια προβλήματα παρουσιάζονται οφείλονται σε καθυστέρηση συνεδρίασης των πειθαρχικών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση σε πρόθεση συγκάλυψης της διαφθοράς με την οποία η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης εξήγησε πως ο αριθμός "900" που γράφεται στον Τύπο αφορά στις περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχούν στην αρχή του έτους και πως ο αριθμός αυτός στα τέλη Αυγούστου ήταν 460.
"Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων.
Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκλιση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Πρόκειται για υποθέσεις τις οποίες οφείλουν να εξετάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν το έχουν κάνει έγκαιρα με αποτέλεσμα οι εν λόγω υπάλληλοι να δικαιούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους χωρίς να έχουν κριθεί. Υπενθυμίζεται πως το διάστημα που προβλέπεται από την έναρξη της διαδικασίας (δίωξη, αναφορά κ.ο.κ) μέχρι την κρίση του εκάστωτε πειθαρχικού συμβουλίου είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο ο υπάλληλος τίθεται σε αργία. Αν δεν έχει κριθεί στο μήνα, δικαιούται να επιστρέψει στη δουλειά του.
Ο κ. Βερναρδάκης έκανε μάλιστα σε συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες κρίθηκε απαραίτητη η πολιτική παρέμβαση:
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική εγκύκλιο σημειώνονται τρεις περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται αυτοδίκαια σε αργία. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι «ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».
Οι άλλες δυο περιπτώσεις αφορούν:
– Υπαλλήλων οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκα με εγγύηση
– Υπαλλήλων στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.
– Υπαλλήλων οι οποίοι στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκα με εγγύηση
– Υπαλλήλων στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.
Επισημαίνεται ότι ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντά του εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία. Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο.
Εχουμε όμως περιπτώσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και είμαστε ήδη σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό ώστε εντός των ημερών να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις.
Ακόμη και εκείνους οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους διότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους από την μη έγκαιρη κρίση από πειθαρχικό συμβούλιο αυτό θα επιβάλει την αργία η οποία προβλέπεται.
Οι δύο υπουργοί τόνισαν πως με το νόμο 4325 η κυβέρνηση επανέφερε το διοικητικό δίκαιο στην προ μνημονίων κατάσταση προκειμένου να γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας και δεν έχουν καμία πρόθεση να συγκαλύψουν τη διαφθορά. Γίνεται σαφές πως το σκεπτικό της νομοθετικής αυτής παρέμβασης τον περασμένο Μάιο προϋποθέτει τη γρήγορη κινητοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων ώστε οι υποθέσεις να κρίνονται εντός του προβλεπόμενου ενός μήνα.
Γιατροί με φακελάκι, ψευδείς βεβαιώσεις αλλά και μαστροπεία μεταξύ των αδικημάτων
Από τη σπουδή που επιδεικνύουν οι κ.κ. Κατρουγκαλος και Βερναρδάκης να εξορθολογίσουν την εφαρμογή του νόμου πιέζοντας τα πειθαρχικά συμβούλια, γίνεται αντιληπτό πως ορισμένες από τις υποθέσεις είναι σοβαρές και σίγουρα προκλητικές για την κοινή γνώμη, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται στην ανεργία.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, μεταξύ των 900 ή έστω των 460 υποθέσεων υπάρχουν πολλές γιατρών που πιάστηκαν επ' αυτοφόρω να παίρνουν "φακελάκι", υπαλλήλων που έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις, ακόμα κι υπαλλήλων που κατηγορούνται για μαστροπεία ή και κατοχή όπλων και ναρκωτικών.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου