Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η «συνέχεια» και ο «αντι-Τσίπρας»


Η ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα που την γυρίζει 30 χρόνια πίσω. Καλείται να εκλέξει αρχηγό, ο οποίος να έχει χαρακτηριστικά «αντί»: εν προκειμένω να είναι αντι-Τσίπρας.
Αυτό έχει να συμβεί από το 1984. Η τότε ΝΔ, απογοητευμένη από τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες(βουλευτικές εκλογές 1981, ευρωεκλογές 1984) με διαφορετικούς αρχηγούς (Γ. Ράλλης και Ε. Αβέρωφ), επέλεξε τον Κ. Μητσοτάκη. Ήταν ολοφάνερο ότι οι τότε εκλέκτορες τον ψήφισαν με βασικό κριτήριο όχι να  αναδιοργανώσει το «γερασμένο» κόμμα, αλλά να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επέλεξαν έναν αντι-Ανδρέα.
Σε αντίστοιχη κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται και σήμερα το συντηρητικό κόμμα της χώρας. Η τελευταία εκλογική νίκη του ήταν τον Ιούνιο του 2012 με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Έκτοτε υπέστη τρεις  διαδοχικές ήττες (ευρωεκλογές 2014, βουλευτικές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015), χωρίς να συνυπολογίζεται σ’ αυτές το δημοψήφισμα.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης κλήθηκε εσπευσμένα να διαχειριστεί τις τύχες του κόμματος μετά την παραίτηση Σαμαρά. Παρά τις ελπίδες που καλλιέργησαν οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές δεν ήταν «ντέρμπι» και η ήττα της ΝΔ ήταν καθαρή. Οι περισσότεροι αναγνώρισαν ότι κατάφερε να ενώσεις τις δυνάμεις του κόμματος, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο «εξηντάρης» έχασε από τον «σαραντάρη».
Εκ των πραγμάτων το κριτήριο αντι-Τσίπρας -και με την ηλικιακή διάστασή του- παίζει σημαντικό ρόλο στην κούρσα για τη  αρχηγία και σ’ αυτό οφείλονται οι υποψηφιότητες δύο στελεχών της νεότερης γενιάς, που ήδη ανακοινώθηκαν. Ωστόσο και οι δύο αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βγήκε σχεδόν αμέσως μπροστά φέρει το όνομα μια εκ των δύο παραδοσιακών οικογενειών, που κυριαρχούν πολλές δεκαετίες στο κόμμα. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη σύσσωμης της οικογένειας Μητσοτάκη, καθώς η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη έχει διαμηνύσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.  Ο Κυριάκος είχε μείνει στην ΝΔ και δεν είχε ακολουθήσει την Ντόρα, όταν εκείνη διεγράφη από τον Σαμαρά και αυτό φαίνεται ότι μετράει και στις σημερινές ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις.
Ο έτερος δελφίνος, Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος παλαιού υπουργού της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή,  έχει ένα διαφορετικό μειονέκτημα. Ως περιφερειάρχης έχει κώλυμα και δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019, ακόμη κι αν παραιτηθεί από τη σημερινή θέση του. Ετσι,  θεωρείται πολύ δύσκολο η ΝΔ,  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκτήσει αρχηγό της νεότερης μεν γενιάς, αλλά εξωκοινοβουλευτικό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Παρά την καλή σχέση που έχει με τον καραμανλικό στρατόπεδο, ο Τζιτζικώστας δεν θα έχει την υποστήριξή του. Εκλεκτός των καραμανλικών είναι ο Μεϊμαράκης, ο οποίος, όμως, δεν ανακοίνωσε ούτε την Δευτέρα την υποψηφιότητά του, αν και αυτό αναμενόταν, σύμφωνα με ορισμένες «διαρροές» που είχαν γίνει.
Ετσι, φαίνεται ότι, αν δεν προκύψει κάποια- μη αναμενόμενη αυτή τη στιγμή έκπληξη- Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών της ΝΔ. Ο πρώτος ως εκφραστής της  «συνέχειας». Και δεύτερος περισσότερο στο ρόλο του αντι-Τσίπρα.

ΥΓ: Στην κούρσα της διαδοχής μπήκε το βράδυ της Δευτέρας και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αν καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, θα επιχειρήσει να εκφράσει την καθαρά δεξιά πτέρυγα της ΝΔ αντί του Μάκη Βορίδη, ο οποίος, παρά τη φημολογία, επέλεξε να μην είναι υποψήφιος.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *