Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σύμβουλος για τα κόκκινα δάνεια ανέλαβε η Black Rock

Την κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων, ανά δανειολήπτη και δυνατότητα αποπληρωμής, θα κάνει η Black Rock Solutions, ως σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς κέρδισε τον διαγωνισμό και αναλαμβάνει εξωτερικός σύμβουλος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Η Βlack Rock Solution είχε επιλεγεί και το 2009 και το 2011 για τις αντίστοιχες μελέτες και τώρα καλείται να εκπονήσει και να παρακολουθήσει την εφαρμογή στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η κατηγοριοποίηση των δανείων ανά δανειολήπτη είναι επιβεβλημένη καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορεί να έχουν δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει στρατηγική αντιμετώπισης των NPLs πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Η έκθεση κατηγοριοποίησης των δανείων της ΤτΕ σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) θα αποτυπώσουν και τη δυνατότητα της κάθε τράπεζας να προχωρήσει σε ενεργητική διαχείριση των δανείων, ώστε στις αρχές του καλοκαιριού του 2016 να έχουν «καθαρίσει» τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Και φυσικά θα καθοριστεί και το κόστος αυτής της διαδικασίας για την κάθε τράπεζα.
Η ΤτΕ και οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 να έχουν καταλήξει σε συμφωνία που θα αφορά τους στόχους διευθέτησης των ΝPLs, της αναδιάρθρωσης χρεών κ.λπ.
Παράλληλα δρομολογείται η τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ανανέωση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα εξειδικευμένα τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων εταιρικής πτώχευσης.
Το καλοκαίρι του 2016 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς θα γίνει αξιολόγηση τόσο του θεσμικού πλαισίου όσο και της επίτευξης των στόχων για την κάθε τράπεζα.
Η μελέτη της Βlack Rock θα συνδυαστεί με αυτήν που έχει παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών η ιαπωνική Nomura, για τη συνολική στρατηγική των «κόκκινων» δανείων.
Στις προτάσεις της Nomura είναι η σύσταση μιας κρατικής «κακής» τράπεζας ή του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης υπό τη μορφή μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company).
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές, τα «κόκκινα» δάνεια που θα πάρει είτε η «κακή» τράπεζα είτε ο Ενδιάμεσος Φορέας θα είναι αυτά που αντικειμενικά δεν μπορούν να διαχειριστούν οι τράπεζες.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *