Οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θακάνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η βόμβα έπεσε από το νέο αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη ο οποίος τόνισε κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής χθες ότι ένα από τα πράγματα που επείγουν είναι η αλλαγή διοικήσεων στα νοσοκομεία. Χτύπησαν λοιπόν οι καμπάνες για τους διοικητές, οι οποίοι είχαν σηκώσει αντάρτικο στην προηγούμενη ηγεσία και αρνούνταν να παραδώσουν τις θέσεις τους.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί η Κρήτη ήταν η μόνη περιοχή που οι διοικητές είχαν παραδώσει τις παραιτήσεις τους με μόνη εξαίρεση το διοικητή Ρεθύμνου κ. Νίκο Ξυπολυτά.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα και σενάρια των προηγούμενων μηνών ήταν αρκετοί οι μνηστήρες για τις θέσεις που χήρευαν στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του lefteria.blogspot.com, η επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τον επόμενο διοικητή του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης έχει σχεδόν γίνει και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο γνωστός φαρμακοποιός της Κατερίνης, Ανέστης Μυστρίδης, στέλεχος της συντονιστικής επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πιερίας, πρώην πολιτευτής και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος στην Πιερία στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Πλούσιο όμως είναι και το βιογραφικό του υποψηφίου για τη θέση του νοσοκομείου Σάμου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του manolis-vasileias.blogspot.com και οι οποίες, προέρχονται μέσα από το χώρο του Νοσοκομείου Σάμου "Άγιος Παντελεήμων" στα ονόματα που επικρατούν για τη θέση κυριαρχεί αυτό του Θεόφιλου Λάζαρου. Είναι πτυχιούχος Επόπτης Δημόσιας Υγείας του ΚΑΤΕΕ Αθήνας και πτυχιούχος Χημικός του Πανεπιστημίου Αθήνας και πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης Κ.Υ. - Νοσοκομείου Νάξου, και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου για τα έτη 1999-2002, διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Σάμου "Άγιος Παντελεήμων" από 2002-2004 , πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Κυκλαδικού Τύπου και εκδότης της εφημερίδας "Χωραίτης".
Με αγωνία περίμεναν καιρό τώρα τις αντικαταστάσεις και τα «ακέφαλα» νοσοκομεία Λαμίας και Άμφισσας καθώς ο πρώην Υπουργός Υγείας σε συνάντηση του με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της Στερεάς, των εργαζομένων , των Ιατρικών Συλλόγων και Συλλόγων Ασθενών τους είχε διαβεβαιώσει ότι από τον περασμένο Μάιο θα έχουν στελεχωθεί.
Σε αναμονή όμως, είναι και το νοσοκομείο Πύργου, καθώς σύμφωνα με www.ilialive.gr ο Διοικητής κ. Βασίλης Δημόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τις 30 Απριλίου.Μια παραίτηση ωστόσο, που συζητήθηκε πολύ είναι αυτή η του Διοικητή από το νοσοκομείο του Βόλου κ. Κώστας Καραμπάτσα, ο οποίος «είδε» το όνομά του να περιλαμβάνεται σε έναν σπάνιο κατάλογο προσώπων που ενεπλάκησαν με τις διοικήσεις κρατικών οργανισμών. Σύμφωνα με το larissanet.gr το γεγονός καταγράφεται ως «σπάνιο» γιατί εδώ και καιρό, όπως έγινε γνωστό από διαρροές του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, υπήρξαν πολλοί φορείς της Μαγνησίας, άμεσα σχετιζόμενοι με τον χώρο της υγείας, οι οποίοι ζήτησαν ακόμα και εγγράφως, την παραμονή του Λαρισαίου στο τιμόνι του νοσοκομείου!
Ένα δημοσίευμα όμως του www.anatolh.com τάραξε τα νερά πριν μερικούς μήνες, καθώς ανέφερε ότι παραμένουν στις θέσεις τους οι διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης, μέχρι να γίνουν οι κρίσεις και να αποφασιστούν ποιοί θα είναι οι νέοι Διοικητές ή ποιοί θα παραμείνουν από τους παλιούς. Αυτό, όπως έλεγε το δημοσίευμα, προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας, που έγινε στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στην οποία οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων συζήτησαν με τον Δυπεάρχη, Νίκο Ηγουμενίδη για θέματα που απασχολούν τη λειτουργία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν χθες στην 7η ΥΠΕ η διαδικασία της αλλαγής θα γίνει με σύστημα αξιολόγησης και το μήνυμα του Δυπεάρχη προς όλους ήταν ξεκάθαρο: «Παραμένετε στις θέσεις σας μέχρι να αξιολογηθείτε και να κριθεί αν μείνετε στη θέση σας ή όχι».
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι νέες διοικήσεις των Νοσοκομείων σύμφωνα με πρόταση που «πέρασε» από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κατατεθούν πρώτα βιογραφικά και στη συνέχεια να επιλεγούν οι νέοι διοικητές.
Μάλιστα, η Ελληνική Εταιρεία Μanagement Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) έχει προτείνει την ψήφιση μιας τροπολογίας επί των διατάξεων του νόμου 4052/2012 (για τη διαδικασία διορισμού διοικήσεων νοσοκομείων ΕΣΥ), που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των προσόντων που πρέπει υποχρεωτικά να έχουν οι υποψήφιοι διοικητές των νοσοκομείων μεταπτυχιακό τίτλο πλήρων σπουδών, διετούς τουλάχιστον διάρκειας, σ’ ένα από τα γνωστικά αντικείμενα της διοίκησης, των οικονομικών της πληροφορικής μονάδων υγείας, πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας καθώς και προγενέστερη εργασιακή εμπειρία έξι ετών σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες/υπηρεσίες υγείας ή εννέα ετών σε οποιαδήποτε άλλη εργασία. Επιπλέον, η ΕΕΜΥΥ προτείνει να ελέγχεται ο φάκελος με τα αποδεικτικά έγγραφα όλων των στοιχείων που επικαλέσθηκαν στην αίτησή τους οι υποψήφιοι διοικητές, προ του διορισμού τους.
Πάντως, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες η ΑΝΕΛ είχε ζητήσει από την πρώην ηγεσία του Υπουργείου να έχει 2-3 τουλάχιστον διοικήσεις δικές της στα νοσοκομεία και όπως είχε διαρεύσει τότε η μία θα ήταν στην Αθήνα και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου