Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Το πόρισμα της Εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις «καίει» Βορίδη και Σαλμά



Πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά, για το σκάνδαλο της υπερκοστολόγησης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων δείχνει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Η υπόθεση χρήζει «περαιτέρω έρευνας» αναφέρει το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής.

Εκτός από τους δύο βουλευτές της ΝΔ, το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής κάνει αναφορά και στους πρώην προέδρους του ΚΕΣΥ Παναγιώτη Σκανδαλάκη και του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, αλλά και στο Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.


Η υπόθεση αφορά στην υπουργική απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 και η οποία όριζε ένα πολύ μεγάλο τίμημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ζημία για το ελληνικό δημόσιο. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο  πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ο οποίος φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και της δικογραφίας ότι πραγματοποίησε 550 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις γόνατου στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία  που ανήκει σε συγγενικά του πρόσωπα και στο οποίο διατηρεί το προσωπικό του ιατρείο. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη  Βορίδη τιμολογήθηκε στα 1.500 ευρώ η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, όταν η σημερινή κυβέρνηση με απόφαση της το Μάρτιο του 15 την κατέβασε στα 150 ευρώ.

«Ένα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από όλη την ανωτέρω διερεύνηση, είναι πως ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500€, ήταν η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος», αναφέρει το πόρισμα για τον Μάκη Βορίδη.

Όσον αφορά τονΜάριο Σαλμά σημειώνει: «Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , την πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας».

«Υλοποιώντας τη θεσμική της υποχρέωση και ακριβώς επειδή κρίνει πως υπάρχουν πολλά σημεία έκδηλων παρατυπιών και παραβάσεων η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας. Ιδίως χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Επιτροπή.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητά επίσης τα ποσά με τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο λόγω της υπερκοστολόγησης των αρθροσκοπήσεων πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο «ακόμα και δια της δικαστικής οδού» και σημειώνει ότι πρέπει να εξεταστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων εταιρειών και τα ποσά που καταβλήθηκαν από αυτούς σε φυσικά πρόσωπα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή τονίζουν ότι το σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων «αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιτήρησης της χώρας». Σημειώνουν ακόμη ότι το σκάνδαλο αυτό «καταδεικνύει την ύπαρξη κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ενός κραταιού, στρεβλού και εν τέλει αντιδημοκρατικού πλέγματος τρόπου διοίκησης, λήψης αποφάσεων και επιχειρείν».

Ολόκληρο το πόρισμα ΕΔΩ:


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *