Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Ο επικίνδυνος κύριος Τραμπ (Παγκόσμιος Τρομοκράτης)



Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό, διαχρονικά δεν διέπεται από κυνισμό και ψυχρούς υπολογισμούς με βάση τα συμφέροντά τους. Όμως η δολοφονία ενός στρατιωτικού ηγέτη ενός κυρίαρχου κράτους με εντολή ενός Προέδρου δεν έχει προηγούμενο ούτε στις πιο ακραίες ηγεσίες μεταπολεμικά και εγκυμονεί κινδύνους για απίστευτη κλιμάκωση.  Καθιστά  τα όρια μεταξύ εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και τρομοκρατίας, πολύ δυσδιάκριτα.

Στο εσωτερικό πεδίο η εντολή του Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, εν αγνοία του Κογκρέσου δεν πλήττει απλώς τα πολλαπλά επίπεδα ελέγχου της εξουσίας στις ΗΠΑ αλλά είναι  ευθέως αντισυνταγματική. Το ήδη τεταμένο κλίμα στην αμερικανική πολιτική σκηνή, θα πάρει "φωτιά" και αυτό είναι κάτι που εμφανώς επιδιώκει.


Για τη Μέση Ανατολή και τους διεθνείς συσχετισμούς η αψυχολόγητη δολοφονία ενός ηγέτη που λειτουργούσε σταθεροποιητικά στην εύφλεκτη περιοχή και, κατά περιπτώσεις, ίσως και να εξυπηρετούσε τις αμερικανικές επιδιώξεις, είναι εκτός λογικής και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αφού προκαλεί χάος. Ο τυχοδιωκτισμός του αμερικανού Προέδρου αποτελεί την πιο χονδροειδή παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή μετά το 1979 σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές που σημειώνουν ότι αντί να μειώσει τα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, όπως υποσχόταν, τώρα θα πρέπει να τα αυξήσει. Παράλληλα, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα με ανυπολόγιστες συνέπειες στη Μέση Ανατολή, τόσο από ένα πιθανό νέο γύρο εμφυλίου στο Ιράκ όσο και από τις επιπτώσεις στις εστίες σύγκρουσης σε Λίβανο και Συρία.



Οι ΗΠΑ επί Τραμπ έχουν πάψει προ πολλού να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στο διεθνές περιβάλλον και παρά τη διαρκή και κραυγαλέα διαφοροποίηση από την αμερικανική διπλωματία αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι αυτός που επιβάλλεται. Φαίνεται ανεξέλεγκτος αλλά λειτουργεί με προσχεδιασμένη προκλητικότητα ως παγκόσμιος τρομοκράτης, έχοντας ως ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή τη διαρκή πρόκληση αναταραχής στο εσωτερικό και το εξωτερικό των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις όμως δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις δυτικές κοινωνίες στη μάχη με την ισλαμική τρομοκρατία.

Ανεξάρτητα ποια είναι η αυστηρά προσωπική ατζέντα με την οποία κινείται ο Τραμπ για το δικό του πολιτικό συμφέρον και μέλλον, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πρωτόγνωρη αποσταθεροποίηση.   













0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *